Näin Google manipuloi hakutuloksia – ei haastettu käräjille

Manu Pitkänen
23. maaliskuuta, 2015 14:10

Yhdysvaltain liittovaltion kauppakomissio FTC:n tutkijat suosittelivat vuonna 2012 internetjätti Googlen haastamista oikeuteen määräävän markkina-aseman väärinkäyttämisen takia, mutta FTC:n komissaarit päättivät vuonna 2013, ettei käsittelyä jatkettaisi oikeussaleissa. Asia paljastui FTC:n Wall Street Journalille vahingossa luovuttamista asiakirjoista.
FTC:n tutkijat havaitsivat Googlen manipuloivan eri tavoilla hakukoneensa hakutuloksia, minkä on arvioitu aiheuttaneen vahinkoa kuluttajille ja Googlen kilpailijoille. Manipuloinnin tavoitteena oli yleensä parantaa Googlen omien palveluiden näkyvyyttä kilpailijoiden kustannuksella, minkä avulla hakukonejätti saisi purtua palasen kilpailijoidensa mainostuloista.

Googlen lentomatkojen suunnitteluun tarkoitetun Flights-hakupalvelun esimerkiksi huomattiin sijoittuvan Googlen varsinaisissa hakutuloksissa paremmin kuin kilpailevat matkapalvelut, vaikka hakukoneen käyttäjät ohjautuivat kilpaileviin palveluihin herkemmin kuin Google Flightsiin. Googlen hakualgoritmien pitäisi oletusarvoisesti suosia tällöin kilpailevia palveluita.
Ravintola-arvosteluihin erikoistunut Yelp on taas syyttänyt Googlea arvosteluiden kopioimisesta omien palveluiden parantamiseksi. FTC:n tutkinnassa löydettiin näyttöä sille, että Google on uhkaillut verkkopalveluita heikommilla hakutulossijoituksilla, mikäli sille ei anneta pääsyä verkkopalveluiden sisältöihin. Google myös kopioi tuotteiden Amazon-myyntisijoituksia ja käytti dataa hyväksi Google Shopping -hakutuloksissa.

Tutkijat havaitsivat myös Googlen hankaloittaneen mainostajia kampanjoimasta kilpailevissa hakukoneissa: Jos kampanja näkyisi esimerkiksi Bingissä, joutuisi mainostaja maksamaan enemmän Googlen hakukoneessa mainostamisesta.



Todisteista huolimatta FTC päätti vuoden 2013 olla nostamatta kannetta Googlea vastaan. Googlen kilpailijat ovat tämän jälkeen kääntäneet katseensa EU:n puoleen. Vuoden 2013 lopulla ja vuoden 2014 alussa Euroopan komission kilpailuasioista vastaava komissaari Joaquín Almunia ja Google kävivät kovia neuvotteluita käynnissä olleiden tutkintojen sopimiseksi. Vuoden 2014 lopulla äänenpainot Euroopassa kovenivat ja EU:n parlamentti vaati komissiota toimiin Googlen pilkkomiseksi osiin (lue kommenttimme miksi Google tulisi pillkoa).

Googlen menettelytapoja on alettu tukia myös Kanadassa, Intiassa, Brasiliassa, Argentiinassa ja Intiassa. Lisäksi EU:ssa on alettu tutkia rajoittavatko Googlen asettamat Android-vaatimukset kilpailua. Open Handset Alliance -liittoumaan kuuluvien laitevalmistajien (esim. Samsung) on pakko sisällyttää Googlen mobiilipalvelut Android-puhelimiinsa. Liitotuman sääntöjen takia puhelimista on löydyttävä Google Maps -karttapalvelu, eikä sitä saa korvata vaikkapa Nokian HERE-palvelulla.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Android Google Microsoft EU Amazon Euroopan komissio Euroopan Unioni EU-parlamentti monopolit Yelp
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.