Manu Pitkänen
15. marraskuuta, 2014 12:29
Valtiovarainministeriön 11. marraskuuta jättämässä vuoden 2015 talousarvion täydentävässä esityksessä ehdotetaan yksityisen kopioinnin hyvitysmaksun muuttamista budjettirahoitteiseksi. Ministeriö esittää opetus- ja kulttuuriministeriölle ensi vuodeksi 12 miljoonan euron määrärahaa hyvitysmaksun järjestämiseksi. Hyvitysmaksusta ei löydy mainintaa syyskuussa julkaistusta varsinaisesta vuoden 2015 talousarvioesityksestä.
Hyvitysmaksun suuruus on laskenut viime vuosina nopeasti. Vuonna 2013 tilitetyn hyvitysmaksun suuruus oli vajaa 6,7 miljoonaa euroa, kun viime vuosikymmenellä tilitykset liikkuivat noin 11–12 miljoonan euron paikkeilla. Talousarvioesitys siis palauttaisi maksun suuruuden "vanhojen hyvien aikojen" tasolle, mitä taitelijat vuonna 2010 vaativatkin eduskunnalta adressin muodossa. Hyvitysmaksutilitysten huippuvuosi oli 2007, jolloin sitä kertyi jaettavaksi 15,2 miljoonaa euroa (tallentavien digiboksien ostobuumi).
Tähän asti hyvitysmaksua on kerätty tallennusmediaperusteisesti eli käytännössä Teosto on napannut oman osuutensa Suomessa myydyistä CD- ja DVD-levyistä, ulkoisista kiintolevyistä sekä tallentavista digibokseista. Maksun perusteena on yksityisen kopioinnin mahdollistaminen omaan käyttöön laillisesta lähteestä.
On jo kuitenkin tullut selväksi, ettei sisältöä enää omisteta ja tallenneta medioille siinä määrin kuin kymmenen vuotta sitten. Musiikin kuuntelu ja elokuvien katselu on siirtynyt fyysisistä medioista suoratoistopalveluihin, mikä tietysti vaikuttaa tallennusmedioiden kysyntään ja tätä kautta myös vuosittain kerättävän hyvitysmaksun suuruuteen. Sen sijaan että vuosittain tapeltaisiin mistä kaikista laitteista hyvitysmaksua pitäisi kerätä (esim. älypuhelimet), ollaan järjestelmä muuttamassa budjettirahotteiseksi, jonka ansiosta hyvitysmaksusta tehdään immuuni markkinatrendeille (ts. hyvitysmaksu ei enää riipu kopioinnista, joka on ollut peruste ylipäänsä kerätä koko maksua).
Jo aiemmin luovuttiin niin sanotusta TV-lupamaksusta, koska television määritelmä on muuttumassa: TV ei ole enää olohuoneeseen sijoitettu iso näyttö, vaan se voi yhtä hyvin olla älypuhelin, tabletti tai tietokone. Yleisradion toiminta rahoitetaan nyt Yle-verolla, joka ottaa nyt huomioon yhtiön verkkoon tuottaman sisällön.