Manu Pitkänen
6. helmikuuta, 2014 19:34
Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitteen pääseminen eduskunnan käsittelyyn ratkesi viime metreillä puoli vuotta sitten. Nyt tuon aloitteen käsittely eduskunnassa on alkanut lähetekeskusteluna. Ennen keskustelun alkua sisältö- ja luovanalan toimijat julkaisivat kannanoton aloitetta vastaan (pdf).
Lähetekeskustelussa kansanedustajilla on mahdollisuus ottaa kantaa ja kommentoida lakialoitetta, mutta siinä ei vielä päätetä mitään muuta kuin aloitteen jatkokäsittelystä. Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloite lähetetään sivistysvaliokuntaan, jonka puheenjohtaja on Raija Vahasalo (kok.).
Vahasalo kommentoi jo heinäkuussa, ettei aloitteella ole todennäköisesti mitään vaikutusta lakiin – hän myönsi samassa haastattelussa, ettei ole edes tutustunut aloitteeseen. Ville Oksanen kritisoi syksyllä sivistysvaliokuntaa osoittamalla, ettei valiokunnan tapoihin ole kuulunut tekijänoikeusasioiden tasapuolinen käsittely.
Eduskunnassa käydyssä lähetekeskustelussa kansanedustajien kommentit toistivat toisiaan: kaikki tuntuivat olevan sitä mieltä, että aloitteen johdanto on kirjoitettu harhaanjohtavasti ja etteivät he pystyisi hyväksymään aloitetta sellaisenaan, vaikka sieltä hyviä kohtia löytyykin. Keskustelussa käytetyissä 49 puheenvuorossa toisteltiin myös sitä, että nykyinen lainsäädäntö on sekava ja kaipaa uudistamista.
Opetus- ja kulttuuriministeriössä on käynnissä erillinen prosessi tekijänoikeuslain muuttamiseksi, minkä painopisteitä ovat muun muassa hyvitysmaksuihin ja kohtuulliseen korvaukseen liittyvät uudistukset, äänitallenteiden käyttöä koskevat ratkaisut, laittoman verkkojakelun reagointiin liittyvä kohtuullisuus sekä televisio-ohjelmien tallennuspalveluita koskevat lupakäytännöt. Prosessista löytyy lisää tietoa täältä.