"Kansalaisaloitteella ei todennäköisesti vaikutusta tekijänoikeuslakiin"

Manu Pitkänen
23. heinäkuuta, 2013 12:21

Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloite sai kokoon yli 50 000 kannatusilmoitusta, minkä johdosta se pääsee eduskunnan käsittelyyn. Aloitetta käsiteltäneen sivistysvaliokunnassa. Valiokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok.) ei usko, että aloitteella on vaikutusta tekijänoikeuslakiin.
Vahasalo tuntuu olevan asiasta melko varma, vaikkei hän ole edes tutustunut aloitteeseen. Hänen mielestä tekijänoikeuslakia rikotaan tietoisesti, minkä takia rangaistustenkin pitää olla sen mukaisia. Aloitteen tavoitteena on, että laitonta lataamista pidettäisiin tekijänoikeusrikkomuksensa – ei tekijänoikeusrikoksena kuten nyt. Rikos-nimikkeen ansiosta poliisi voi suorittaa epäillyn asuntoon kotietsinnän ja takavarikoida tietokoneen.
Vahasalo arvelee, että rangaistusnimikkeen muuttaminen lisäisi rikollisuutta. Suomessa vertaisverkkojen käyttö on jotakuinkin yhtä yleistä kuin Sveitsissä, jossa lataaminen omaan käyttöön on täysin sallittua.
Aloitteen tavoitteena on myös antaa opettajille mahdollisuus esittää esimerkiksi YouTube-videoita oppilaille. Tavoitteena on myös parantaa tekijöiden asemaa tekijän ja kustannusyritysten välisissä neuvotteluissa. Nykyisen hallitusohjelman tavoitteena on parantaa luovan työn parissa työskentelevien neuvotteluasemaa.

Lue myös nämä
Tägit
Kansalaisaloite kansalaisaloite.fi Järkeä tekijänoikeuslakiin
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.