Teosto ja Verkkokauppa.comin tytäryhtiö jatkavat oikeustaistelua

Manu Pitkänen
20. joulukuuta, 2010 19:08

Viime lokakuussa Helsingin käräjäoikeus määräsi Verkkokauppa.comin virolaisen tytäryhtiö Arctechon maksamaan vahingonkorvauksia Teostolle, koska Verkkokauppa.comin katsottiin kiertäneen hyvitysmaksujen maksuvelvoitetta toimittamalla tyhjiä CD- ja DVD-levyjä tytäryhtiönsä kautta virosta Suomeen. Nyt molemmat osapuolet ovat valittaneet päätöksestä Helsingin hovioikeuteen.
Suomessa myytävistä tyhjistä CD- ja DVD-levyistä (sekä ulkoisista kovalevyistä) maksetaan niin sanottua hyvitysmaksua. Erikseen kerättävällä maksulla halutaan korvata tekijänoikeuksien haltijoille aiheutuvia ansiomenetyksiä, joiden katsotaan koituvan yksityisestä kopioinnista. Teosto on vastuussa maksun keräämisestä.
Verkkokauppa.comin osalta yli vuoden kestänyt kiista Teoston kanssa on ohitse, mutta Arctecho on valittanut päätöksestä hovioikeuteen. Arctecho ei sulata käräjäoikeuden päätöstä, jonka mukaan yhtiö on velvollinen maksamaan vahingonkorvauksia Teostolle muttei kuitenkaan totea Arctechon olevan hyvitysmaksuvelvollinen. Arctechon mukaan kyseessä ei ole vahingonkorvauksiin vaan velkomiseen liittyvä kiista. Teostolla ei ole mahdollisuutta haastaa Arctechoa oikeuteen Suomessa velkomisen osalta.
Myös Teosto on tyytymätön käräjäoikeuden päätökseen olla ottamatta kantaa Arctechon hyvitysmaksuvelvollisuudesta. Teosto haluaa myös, että Arctecho maksaa täyden vahingonkorvauksen maksamatta jätetyistä hyvitysmaksuista. Käräjäoikeus määräsi Arctechon maksamaan vahingonkorvauksia, joiden suuruus on 40 prosenttia 1.1.2006–31.12.2008 väliseltä ajalta maksamatta jätetyistä hyvitysmaksuista. Teosto ei myöskään hyväksy emoyhtiön saamaa vapauttavaa päätöstä tai oikeudenkäyntikulujen jakautumista.

Lue myös nämä
Tägit
Verkkokauppa.com hyvitysmaksu Teosto
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.