AfterDawn logo

Adobelta työkalu HTML5-animaatioiden tekoon

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
3 kommenttia

Ohjelmistoyhtiö Adobe on julkaissut uuden Edge-nimisen HTML5-animointiohjelmiston. Sen avulla ohjelmistokehittäjät voivat luoda web-sivuilla esitettäviä animaatioita Flashin sijaan HTML5- CSS- ja Javascript-ohjelmointikielien avulla.

Työkalun julkaisu on merkittävä siirto Adobelta, sillä HTML5 on varteenotettava kilpailija yhtiön omalla Flash-tekniikalle. Vallan tavaton siirto tämä ei Adobelta kuitenkaan ole, sillä yhtiöllä on jo jonkin aikaa ollut toinen jalka HTML5:ssä ja toinen Flashissa. Ohjelmistotalo julkaisi esimerkiksi Wallaby-nimisen konvertointityökalun, jonka avulla Flash-sisältöä on mahdollista muuttaa HTML5-kielelle.

Adoben edustajan mukaan Adobe Edge ei tule korvaamaan Flashia, vaikka niin voisi ehkä ajatellakin. Yhtiön tarkoituksena on painottaa Flashissa niitä osa-alueita, joihin HTML5 ei taivu kunnolla. Esimerkkinä hän antoi 3D-pelit.

Edge on vasta preview-asteella, mutta sillä onnistuu jo kaikki olennainen. Työkalun ominaisuuksia on kuitenkin tarkoitus laajentaa vielä reippaasti. Canvas-, audio- ja video-tageja se ei osaa vielä hyödyntää kunnolla ja SVG-vektorigrafiikan laajempaan tukeen on myös tarkoitus panostaa jatkossa.


Adobe Edge on saatavilla ilmaiseksi Adobe Labsin kautta.

3 KOMMENTTIA

ArttuH5N11/3

Erikoista, tosiaan. Mitä Adobe hyötyy HTLM5:stä?

MZ (vahvistamaton)2/3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:

Erikoista, tosiaan. Mitä Adobe hyötyy HTLM5:stä?

Paljonkin. Flash Playerin kääntäminen joka alustalle aiheuttaa vain kuluja. HTML5:lle ei tarvita erillistä pluginia, joten rahaa säästyy. Adobe saa rahansa työkaluista, joten sen ei kannata jättää HTML5-työkalujakaan kilpailijoiden yksinoikeudeksi.

Bluejack3/3

adobe on kuitenkin niin pieni firma ja palvelee vain kourallisia asiakkaita niin tälläinen siirtohan vain osoittaa jotta aikaa ei seurata..eikä asiakkaita palvella.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki