Petteri Pyyny
7. helmikuuta, 2025 18:13
Britannian tiedusteluviranomaiset ovat esittäneet teknologiajätti Applelle vaatimuksen, joka kuulostaa uskomattomalta.
Britannia haluaa itselleen takaoven Applen pilveen ladattuihin, käyttäjien tallettamiin salattuihin tiedostoihin. Vaatimus ei myöskään kohdistu mihinkään tiettyyn käyttäjätiliin, vaan britit haluavat nimenomaan vapaan pääsyn, ilman erillisiä oikeudenmääräyksiä, mihin tahansa Apple-tiliin ja sen pilveen tallentamiin tietoihin.
Vahvasti salattuun järjestelmään on mahdotonta rakentaa takaportteja, edes viranomaisia varten, sillä vahvan salauksen algoritminen logiikka tekee takaporteista mahdotonta. Eli ainoa tapa, miten Apple voisi toteuttaa Britannian vaatimuksen, olisi poistaa vahva salaus mm. iCloudiin talletetuilta tiedoilta.
Washington Postin saamien tietojen mukaan Applen todennäköinen vastaus viranomaisten vaatimuksiin on se, että yhtiö lopettaa kokonaan salauksen tarjoamisen brittiläisille kuluttajille.
Salauksen poistaminen brittikäyttäjiltä ei kuitenkaan vielä ratkaisisi vaatimusta kokonaan, sillä Britannian tiedusteluviranomaiset haluavat nimenomaan pääsyn kaikkiin Apple-tileihin, olivatpa ne sitten Britanniassa, Yhdysvalloissa tai vaikkapa Suomessa.
Vaatimuksen Applelle osoittanut Britannian sisäministeriö vetoaa vaatimuksessaan Britannian vuonna 2016 voimaantulleiseen UK Investigatory Powers Act -lakiin, jonka mukaan yhtiöiden on pakko tehdä yhteistyötä viranomaisten kanssa rikoksiin liittyvien todisteiden hankinnassa.
Lain mukaan yhtiöt eivät saa paljastaa mitenkään edes sitä, että viranomaiset ovat määränneet niitä yhteistyöhön todisteiden toimittamiseksi. Apple on vastustanut määräystä, vedoten siihen, että Britannian viranomaiset eivät voi olla taho, jolla on oikeus päästä koko maailman kansalaisten tietoihin käsiksi.
Britannia on ajanut voimakkaasti myös lakia, joka kieltäisi kaiken viestiliikenteen vahvan salauksen eli esimerkiksi vahvasti salatut sähköpostit sekä mm. WhatsAppin viestiliikenteen salauksen. Vastaavaa lakia on yritetty ajaa läpi myös Euroopan Unionissa jo parin vuoden ajan.