Petteri Pyyny
4. helmikuuta, 2025 7:34
Kun Suomessa otettiin käyttöön biometriset tunnisteet passeissa, valtion taholta vakuutettiin, että niitä ei tulla koskaan käyttämään mihinkään muuhun käyttöön.
Jo tuolloin kansalaisoikeusjärjestöt olivat huolissaan siitä, että houkutus kerran annettujen tietojen käyttöön myös tarkoituksissa, joihin niitä ei ole annettu, voi osoittautua liian suureksi.
Ja juuri niin on käymässä. Poliisiviranomaiset ovat houkutelleet päättäjiä luopumaan periaatteeistaan jo pidempään, sillä jo vuonna 2021 tuli ilmi, että poliisi haluaa passeihin ja henkilökortteihin kerätyt sormenjäljet omaan käyttöönsä.
Kuten aina, yksityisyydensuojaan vahvasti kajoavaa ehdotusta perustellaan ns. "ajatelkaa edes lapsia!" -perustelulla. Perustelun ytimessä on se, että lasten turvallisuuteen vetoamisella voidaan saada (varsin usein) käytännössä mikä tahansa päätös hyväksyttyä, koska se vetoaa tunteisiin ja sitä vastaan argumentointi voidaan kääntää helposti väitteeksi, että vastustaja "vihaa lapsia" tai "tahtoo lapsille pahaa".
Euroopan perusoikeusvirasto (FRA) otti jo vuonna 2018 kantaa (PDF), että kun sormenjäljet tallennetaan passiin, ne pitäisi tuhota välittömästi sen jälkeen kaikista muista järjestelmistä. Eli sormenjälkien täytyisi olla vain passissa itsessään, ei enää edes passin myöntäneen viranomaisen järjestelmissä.
Suomessa vuonna 2021 aloitetun selvityksen perusteella sisäministeriö tuli kuitenkin lopputulokseen, että sormenjäljet voidaan antaa poliisin käyttöön, kunhan huomioidaan samalla EU-lainsäädäntö sekä EU-kansalaisten perusoikeudet.
Nyt Helsingin Sanomien tietojen mukaan sisäministeriön suunnitelma on toteutumassa.
Lakimuutoksen jälkeen poliisin käyttöön siirtyisivät automaattisesti kaikki suomalaisilta passia tai henkilökorttia hakiessa kerätyt biometriset tunnistetiedot, eli sormenjäljet ja kasvojentunnistuksen mahdollistavat kasvokuvat. Myös aiemmin kerätyt sormenjäljet ja kasvokuvat siirtyvät poliisin käyttöön.
Rekisterissä on noin neljän miljoonan suomalaisen tunnistetiedot, eli valtaosa kansalaisista on antanut sormenjälkensä ja kuvansa rekisteriin, tietämättä, että ne tullaan antamaan myöhemmin myös poliisin käyttöön.
Lakiehdotuksen mukaan poliisin tietokannoista voitaisiin luovuttaa biometrisiä tunnistetietoja myös muiden Schengen-alueen viranomaisten käyttöön, ns. Schengen-tietojärjestelmään.
Sisäministeriön tiedotteen mukaan sääntelyä muuttava lakiehdotus antaisi poliisille oikeuden käyttää passia ja henkilökorttia haettaessa kerättyjä biometrisiä tunnistetietoja vakavien rikosten torjunnassa, eli ei siis pelkästään jo tapahtuneiden rikosten ratkaisussa.
Lisäksi ehdotus sallisi myös muissa kuin vakavissa rikoksissa biometristen tietojen käytön, jos niiden avulla voidaan tunnistaa ihminen, jota ei olla voitu muutoin tunnistaa.
Sisäministeriön ehdotuksesta on meneillään lausuntopyyntökierros, jonka aikana pyydetään lausuntoja useilta eri tahoilta. Lausuntoa on pyydetty mm. Suojelupoliisilta, Keskusrikospoliisilta, Electronic Frontier Finlandilta, Tullilta, Puolustusministeriöltä sekä Amnesty Internationalilta.