Suomessakin suositulla Threadsilla on ongelma: typerillä kysymyksillä näkyvyyden kalastelu lähti käsistä

Petteri Pyyny
11. lokakuuta, 2024 20:14

Viime vuonna avattu ja vauhdilla Suomessakin suosiotaan kasvattava Threads on noussut nopeasti Twitterin eli X:n tärkeimmäksi haastajaksi ns. mikroblogipalveluiden kisassa.
Palvelua on kehuttu etenkin siitä, että sieltä puuttuu X:stä tuttu toksisuus ja lisäksi palvelu on selkeästi tiukemmin moderoitu kuin Elon Muskin nykyisin omistama X.

Mutta Threads on kehittänyt itselleen ongelman, joka on alkanut ärsyttämään sen käyttäjiä merkittävässä määrin. Palvelun algoritmi nimittäin antaa valtavan paljon painoarvoa viesteille, jotka keräävät paljon vastauksia.
Nopeasti pohdittuna tuollainen painotus kuulostaakin varsin fiksulta. Mutta se on johtanut lieveilmiöön, joka uhkaa jo pilata Threadsin käyttökokemusta.

Näkyvyyttä kalastellakseen käyttäjät tekevät äärimmäisen hölmöjä, usein tahallisen vääriä (mutta harmittomia, ei siis mitään salaliittohumppaa sisältäviä) väitteitä. Tällaiset viestit kirvottavat eniten kommentteja, joissa vastataan joko hölmöihin kysymyksiin tai oikaistaan vielä hölmömpiä väitteitä - nostaen alkuperäisen viestin näkyvyyttä palvelussa entisestäänkin.

Ongelmaa pahentaa se, että palvelun omistava Meta on maksanut joillekin suosituille influenssereille selvää rahaa siitä, että heidän viestinsä saavat mahdollisimman paljon näkyvyyttä. Joten tyypillisesti kuvapohjaisesta Instagramista tekstipohjaiseen Threadsiin hypänneet influensserit ovat päätyneet valitsemaan helpoimman tavan näkyvyydelleen: eli hölmöt keskustelunavaukset.

Instagramin johtaja Adam Mosseri on vahvistanut, että yhtiö tiedostaa tilanteen ja aikoo tehdä asialle "jotain".

Post by @mosseri
View on Threads



Eli tämäkin uutisemme voidaan julkaista Threadsissa kommenttikalastellen (englanniksi "engagement bait" eli vuorovaikutustäky) vaikkapa näin: "Kommenttien kalastelu on raivostuttavaa. Mikä kommenttien kalastelun tapa on mielestäsi ärsyttävin?".

Toinen seikka mihin Threads tuntuu kompastuvan, on samojen julkaisujen uudelleenkierrätys. Eli jos joku käyttäjä on saanut oman julkaisunsa viraaliksi, täsmälleen samaa julkaisua kopioivat muutkin käyttäjät, toivoen, että heillekin sattuisi osumaan algoritmipohjainen lottovoitto.

Ja kyllä, AfterDawnin virallinen tilikin löytyy Threadsista - tosin ilman kommenttien kalastelua...

Lue myös nämä
Tägit
sosiaalinen media Threads Meta
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.