Spotify sallii täysin vapaan etätyön tekemisen - "Palkkaamme vain aikuisia, emme peräänkatsottavia lapsia"

Petteri Pyyny
11. lokakuuta, 2024 19:28

Koronaviruspandemia pakotti jääräpäisimmätkin organisaatiot opettelemaan etätöiden tekemistä vuosina 2020-2022. Mutta etenkin viimeisen vuoden aikana useat yhtiöt ovat alkaneet vaatimaan työntekijöitään takaisin toimistolle.
Tiukimman linjan maailmalla toimivista teknologiajäteistä on ottanut Amazon, joka kieltää kokonaan etätyöt vuoden 2025 alusta lähtien. Myös mm. Dell kertoi työntekijöilleen, että etätyöntekijöitä ei enää jatkossa ylennetä - tosin sillä seurauksella, että puolet Dellin työntekijöistä päätti jäädä silti etätöihin ja kieltäytyä ylennyksistä. Myös brittiläinen kännykkävalmistaja Nothing on päättänyt, että se lopettaa etätöiden mahdollisuuden jatkossa.

Mutta täysin vastavirtaan ui ruotsalaislähtöinen suoratoistojätti Spotify, joka on jo pidempään sallinut etätyöt täysin vapaasti koko henkilöstölleen.
Yhtiö otti vuonna 2021 käyttöön erittäin vapaan "työskentele mistä haluat" -mallin, jossa työntekijät saivat työskennellä kotoaan, mökiltä, hotellista tai vaikka reppureissausmatkalta. Ainoa vaatimus Spotifylla on se, että Spotifylla täytyy olla siinä maassa yritystoimintaa, josta käsin työntekijä tekee kullakin hetkellä töitä. Mutta paikkaa ja maata, josta työt tekee, voi vaihtaa vapaasti.

Yhtiön henkilöstöjohtaja kuvaakin asennettaan työntekijöihinsä siten, että Spotifyn näkökulmasta se palkkaa riveihinsä ainoastaan aikuisia, joten heitä voi myös kohdella aikuisina, eikä peräänkatsottavina pikkulapsina.

"Työ ei ole paikka, johon tullaan, vaan asia, jota tehdään", sanoi yhtiön henkilöstöjohtaja Katarina Berg Racounterille antamassaan haastattelussa.

Spotify kuitenkin aikoo pitää jatkossakin kiinni siitä, että yhtiöllä on toimistoja ympäri maailmaa, joihin halukkaat työntekijät voivat tulla tekemään töitä, jos niin haluavat. Yhtiöllä on lisäksi yksi viikko vuodessa, jolloin se kannustaa (muttei pakota) kaikkia työntekijöitään saapumaan yhtä aikaa toimistolle, jolloin järjestetään ideointia ja suunnitellaan samalla yhtiön tulevaa strategiaa.

Lue myös nämä
Tägit
Spotify etätyö
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.