Lopullinen tuomio tuli: Googlelle 2,4 miljardin euron sakot - suosii omaa hintavertailuaan muiden kustannuksella

Petteri Pyyny
14. syyskuuta, 2024 13:33

Euroopan Unionin tuomioistuin teki tällä viikolla lopullisen ratkaisun vuosia kestäneessä oikeusjutussa Googlea vastaan.
Tuomioistuin piti voimassa Euroopan komission mainosjätille jo vuonna 2017 langettamien sakkojen osalta.

Uutisoimme sakoista jo vuonna 2017 ja silloin avasimme niiden taustoja. Sakot johtuivat siitä, että Google suosii hakutuloksissa omia hintavertailupalveluitaan ja käyttää näin väärin monipoliasemaansa hakukoneissa.
Kuten jokainen on varmasti huomannut, googletettaessa jotain tuotetta ja lisäämällä perään termin "hinta", tupsahtaa hakutuloksiin ensimmäisenä varsin usein tuotekuvia, hintojen kera.

Kyseiset hintanostot ovat Googlen omasta hintavertailupalvelusta, josta ilosta verkkokaupat joutuvat maksamaan Googlelle.

Vasta näiden tulosten jälkeen esiin nousevat kilpailevien hintavertailupalveluiden hakutulokset, kuten Suomessa vaikkapa Hintaopas, Vertaa.fi tai vaikkapa oma, pieni robotti-imureiden vertailumme.

Aiemmin Googlellakin oli strategiansa keskiössä enemmän muita hintavertailusivustoja muistuttava palvelu, Google Shopping, jossa pystyi vertailemaan tuotteiden ominaisuuksia ja hintoja. Mutta sitten mainosjätti päätti kerätä klikit talteen tuomalla hintanostot suoraan hakukoneensa hakutulosten kärkeen.

Ja tämä oli myös Euroopan Unionin tuomioistuimen mielestä määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä: eli Google suosi omia palveluitaan hakupalvelussa, jossa sillä on käytännössä monopoli. Joka on yksiselitteisesti laitonta lähes kaikissa maailman maissa.

Googlen eri palveluiden toisiinsa kietoutuminen ja siten terveen kilpailun rajoittaminen on tapetilla myös Yhdysvalloissa, jossa harkitaan jopa Googlen pilkkomista osiin kilpailun tervehdyttämiseksi.

Euroopan Unionin tuomioistuimen antama päätös jutussa on lopullinen, eli Google ei voi enää valittaa siitä.

Lue myös nämä
Tägit
Google oikeusjuttu Hintavertailu Euroopan Unioni Euroopan Unionin tuomioistuin
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.