Ihmiskunnan paluu Kuuhun viivästyy

Petteri Pyyny
10. tammikuuta, 2024 17:53

Ihmisjalka on viimeksi astunut Kuun pinnalle vuonna 1972, kun Apollo 17 astronautit kävivät läheisimmällä taivaankappaleellamme.
Tuon jälkeen silloiset maailman supervallat, Yhdysvallat ja Neuvostoliitto, vähensivät merkittävästi panostuksiaan avaruuden valloitukseen - ja olemme kädellisinä tyytyneet pysyttelemään oman pallomme pinnalla tai sen lähietäisyydellä.

Vuonna 2017 Yhdysvaltain avaruushallinto NASA kuitenkin aloitti uuden ohjelman, jonka tarkoituksena on viedä ihmiset takaisin Kuun pinnalle. Artemis-ohjelman ensimmäinen laukaisu, miehittämätön Artemis 1 laukaistiinkin onnistuneesti kiertämään Kuuta marraskuussa 2022.
Ohjelman seuraavat vaiheet, miehitetty Kuun kiertävä Artemis 2 ja miehitetty Kuuhun laskeutuva Artemis 3, ovat kuitenkin saaneet nyt takapakkia aikataulujen osalta.

NASAn suunnitelmana oli laukaista Artemis 2 matkaan jo loppuvuodesta 2024 ja miehitetty kuulento olisi tapahtunut vuoden 2025 lopulla.

Nyt uusiksi aikatauluiksi on asetettu Artemis 2 osalta "aikaisintaan syyskuu 2025" ja Artemis 3 osalta "aikaisintaan syyskuu 2026".

NASAn mukaan aikatauluja piti venyttää turvallisuusnäkökohtien vuoksi. Miehittämättömien avaruuslentojen osalta riskejä voidaan ottaa, mutta mikäli miehitetyllä lennolla tapahtuisi jotain katastrofaalista, se saattaisi pysäyttää avaruuslennot - jälleen - vuosiksi. Yksi avaruusmatkailun surullinen merkkipaalu oli vuoden 1986 onnettomuus, jossa avaruussukkula Challenger tuhoutui 73 sekuntia laukaisunsa jälkeen.

Lue myös nämä
Tägit
NASA avaruus
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.