Petteri Pyyny
14. lokakuuta, 2023 20:18
Kuten uutisoimme aiemmin tällä viikolla, Suomen eduskunnan oli tarkoitus ottaa tämän viikon perjantaina (13.10.2023) lopullisesti kantaa Euroopan Unionin niin kutsuttuun CSAM-asetukseen.
Kyseinen asetus toteutuessaan nykymuodossa käytännössä kieltäisi vahvan, päästä päähän ulottuvan salauksen koko Euroopassa, kaikissa viestinnän muodoissa. Tavalliselle kuluttajalle kenties tunnetuin esimerkki vahvasta salauksesta ovat pikaviestimet, kuten WhatsApp ja Signal. Vahvasti salatut pikaviestimet ovat mahdottomia murtaa ja viestejä voi lukea vain viestin lähettäjä sekä sen tarkoitettu vastaanottaja.
EU haluaa, että Euroopan viranomaiset pääsisivät murtamaan tämän välin siten, että kaikkea viestintää voitaisiin seurata tekoälyn avulla ja etsiä sieltä epäilyttävää materiaalia, ilman erillistä oikeuden määräystä. Eli salaus pitäisi murtaa - ja rakentaa kaikkea viestintää seuraava massavalvonta.
35% määrävähemmistö edustetuista EU-kansalaisista. Neuvoston sivulla on näppärä laskuri: https://t.co/JCZP43ThCX
Suomessa asiaan otettiin kantaa perjantaina, kun eduskunnan Suuri valiokunta antoi asiasta päätöksensä. Suuren valiokunnan päätös pohjautuu useilta eri tahoilta kerättyihin asiantuntijalausuntoihin, mukana mm. IT-alan edustajat, perustuslakivaliokunta, jne.
Suuren valiokunnan kanta sitoo Suomen hallitusta, kun hallitus alkaa neuvottelemaan asetuksesta EU:ssa, eli hallituksen on pakko noudattaa valiokunnan ohjeistusta.
Suuren valiokunnan päätös saatiin perjantaina iltapäivällä ja sen voisi tiivistää termiin "varovainen ei".
Valiokunta kehui CSAM-esityksen taustalla olevaa ideaa, eli lasten suojelua verkon vaaroilta:
Tiedossa on, että ainakin Saksa, Itävalta ja Viro vastustavat ehdotusta. Kannattajia on tiedossa selkeästi enemmän, mm. Espanja, Tanska, Unkari ja Irlanti kannattavat komission ehdotusta.
Päätöstä eivät ole vielä tehneet läheskään kaikki maat, sillä päätöstä odotetaan mm. Ranskan, Ruotsin, Belgian, Hollannin ja Portugalin osalta.