Arvostelu: Sony WH-1000XM5, etätyöläisen tärkein työkalu on nyt entistäkin parempi

Petteri Pyyny
6. maaliskuuta, 2023 21:09

Uudessa uljaassa etätyömaailmassa laadukkaat vastamelukuulokkeet ovat palavereissa kovettuneen Teams-soturien kenties tärkein yksittäinen työväline. Jo vuosien ajan tähän tarpeeseen on vastannut menestyksekkäästi Sony kehutulla XM-sarjallaan.
Saimme loppuvuodesta 2022 testiin sarjan uusimman tulokkaan, Sony WH-1000XM5:n. Kuulokkeet ovat suora seuraaja edeltäjälleen, arvostelussamme erinomaisesti pärjänneelle Sony WH-1000XM4:lle, joten olikin mielenkiintoista tutkia, miten kuulokkeet ovat kehittyneet muutaman vuoden aikana.
Sony on hallinnut laadukkaiden, toimistokäyttöön tarkoitettujen vastamelukuulokkeiden markkinaa jo vuosien ajan (arvostelimme Sonyn XM3:t jo vuonna 2019). Mutta uutuuden tukeva lähes 400 euron hintalappu hieman hirvitti ennen testiä. Halusimmekin saada selville, onko kovalle hinnalle todellista katetta.
Pistimme Sonyt siihen ainoaan oikeaan käyttöönsä eli Teams- ja Zoom-palavereiden työjuhdaksi, useamman kuukauden ajaksi, Etäpalavereita kuulokkeilla tuli hoidettua lähes 200 tunnin edestä, sekä Windows-tietokoneen että Android-kännykän kautta käyttäen.
Testirupeaman aikana kerrostaloasunnon naapurissa suoritettiin - äänistä päätellen - useampaan otteeseen jonkin kotimaisen rakennuslehden iskuporakoneiden pitkän ajan käyttötestiä. Lisäksi äänimaailmasta päätellen kerrostalonaapurustossa erottiin - ja palattiin äänekkäästi takaisin yhteen - keskimäärin joka toinen arkipäivä. Pikanttina lisänä useiden työpäivien aikana vaikutti siltä, että jostain päin taloyhtiötä kuului joko pahasti kärsivän kissan tai nokkahuilukurssin alkeiskurssin ääniä - se, kumpi oli kyseessä, ei koskaan täysin selvinnyt.
Rakkaiden naapuruston äänten lisäksi Sonyn kuulokkeilla peitettiin testijakson aikana myös mm. junan lasten leikkinurkkauksen ääniä (ei ikinä enää..) sekä linja-automatkan äänimaailmaa. Myös ulkoillessa kuulokkeita testattiin, sekä musiikin että palavereiden muodossa.
Joten testirupeama oli monipuolinen ja vivahteikas. Ja samalla se antoi varsin hyvän kuvan siitä, missä Sony WH-1000XM5:n vahvuudet ja heikkoudet ovat.

  1. Tekniset tiedot
  2. Liitännät ja painikkeet
  3. Istuvuus
  4. Käytettävyys
  5. Sonyn mobiilisovellus
  6. Äänenlaatu
  7. Mikrofonin äänenlaatu
  8. Säänkestävyys
  9. Varaosat
  10. Vastamelutoiminto (ANC)
  11. Kuljetus
  12. Akkukesto
  13. Yhteenveto
  14. Plussat
  15. Miinukset
  16. Tähdet


Sony WH-1000XM5 tekniset tiedot


Paino250 grammaa
LiitännätBluetooth 5.2;
3,5mm kuulokeliitäntä
Akkukesto30 tuntia (ANC päällä)
VäritMusta ja harmaa
Hintanoin 380 euroa

Liitännät ja painikkeet


XM5:ssa ei ole hirvittävän paljoa liitäntöjä tai fyysisiä painikkeita.


Pienistä kauneusvirheistä huolimatta Sony WH-1000XM5 ei petä odotuksia. Puolikas tähti on kuitenkin pakko tipauttaa pois kehnosta säänkestävyydestä, sillä kuulokkeiden sopisi toimivan kaikissa mahdollisissa käyttötilanteissa.

Lue myös nämä
Tägit
arvostelut Sony kuulokkeet kuulokkeiden arvostelut Sony WH-1000XM5
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.