Nyt se on varmaa: Uudet bensa- ja dieselautot kielletään Euroopassa 2035 - moni muukin maa päätynyt samaan

Petteri Pyyny
14. helmikuuta, 2023 20:49

Euroopan Unionin parlamentti antoi tänään viimeisen sinetin uudelle lainsäädännölle, joka kieltää uusien polttomoottoriautojen myynnin ja tuonnin EU:ssa vuoden 2035 alusta alkaen.
Kielto (maksumuuri) kattaa myös hybridiautot ja lataushybridit - ja siihen ei ole poikkeuksia. Laki ei kuitenkaan ota kantaa siihen, millaisia autoja jatkossa myydään: ne voivat olla vetyautoja, sähköautoja tai vaikkapa biokaasuautoja. Ainoastaan autojen käyttövoiman täytyy olla täysin hiilidioksidipäästöistä vapaata paikallisesti.
Eurooppa ei ole päätöksensä kanssa yksin, vaan itse asiassa EU on hieman jäljessä päätösten osalta monia muita maita.
Maista ja alueista, joissa uusien polttomoottorikäyttöisten autojen myynti ollaan kieltämässä, voisi mainita ainakin seuraavat:


Lisäksi monissa EU-maissa kieltoa aikaistetaan EU-tason vaatimuksia aiemmin. Osassa Belgiaa polttomoottoriautojen myynti kielletään jo 2029. Ruotsissa suunnitellaan myyntikieltoa jo vuonna 2030.
Sinänsä valtioiden päätökset eivät itsessään vaikuta markkinaan valtavan paljon, sillä suurin osa autovalmistajista on lopettamassa polttomoottoriautojen valmistuksen jo lähivuosina. Mm. Volvo lopettaa hybridienkin valmistuksen jo vuonna 2030.

Lue myös nämä
Tägit
Euroopan Unioni vetyauto sähköauto autot
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.