Petteri Pyyny
5. heinäkuuta, 2022 21:00
Viiden vuoden ajan suomalaiset nettikäyttäjät ovat saaneet olla pitkälti rauhassa tekijänoikeuskirjeiden tulvalta. Mutta tilanne tulee todennäköisesti muuttumaan tuoreimman Korkeimman oikeuden päätöksen myötä.
Käytännössä tekijäoikeuksien omistajien alihankkijoina toimineet lakifirmat joutuivat lopettamaan summittaisen tekijänoikeuskirjeiden lähettelyn vuoden 2016 lopulla, kun EU-tuomioistuin antoi päätöksen, joka muokkasi alaa isolla kädellä. Silloinen päätös käytännössä rajasi tilannetta niin, että operaattorien piti luovuttaa asiakkaidensa tietoja tekijänoikeuksien omistajille vain, jos tekijänoikeuksien rikkominen oli "merkittävää".
Eli käytännössä tuolloinen päätös katsoi, että jos yksi yksittäinen ihminen jakaa vaikkapa BitTorrentin kautta yhtä elokuvaa, tilanne ei ole elokuvan tekijänoikeuden omistajan kannalta "merkittävästi" haitallista.
Suomen korkein oikeus linjasi tänään tehdyssä päätöksessään toisin.
KKO katsoi päätöksessään, että vertaisverkot, kuten BitTorrent, pohjautuvat suureen massaan käyttäjiä, jotka jakavat sisältöä eteenpäin. Näistä yksittäisistä käyttäjistä muodostuu vertaisverkkoon "parvi" käyttäjiä, jotka kaikki jakavat samaa tiedostoa ja näin ollen aiheuttavat tekijänoikeuden omistajalle merkittävää taloudellista vahinkoa.
KKO otti myös tiukan linjan siihen päätöksellään, että edes pienessä, rajatulle ihmisjoukolle saatavilla olevassa vertaisverkossa ei voida katsoa vahingon olevan niin vähäistä, etteikö se aiheuttaisi merkittävää haittaa oikeuksien omistajille. KKO:n linjaus on siis se, että useiden käyttäjien kokonaisuudessaan harjoittama teosten levittäminen muodostaa yhdessä merkittävän haitan - ja se, että yksittäinen käyttäjä on vain pieni osa tätä kokonaisuutta, katsoo KKO sen olevan saman - merkittävästi haitallisen - prosessin osa.
Päätös muuttaa siis linjausta siihen, millä herkkyydellä operaattoreiden (kuten Telian, Elisan ja DNA:n) pitää luovuttaa tietoja asiakkaistaan tekijänoikeuksien omistajille. KKO:n päätös alentaa rimaa ja käytännössä tarkoittaa sitä, että jo yhdenkin elokuvan tai TV-sarjan jakamisesta epäillyn henkilötiedot pitää luovuttaa eteenpäin.
Korkeimman oikeuden päätöksessä oli vastakkain tekijänoikeuksien omistaja, joka vaati 34 kuluttajan tietoja suomalaiselta operaattorilta. Operaattori kieltäytyi luovuttamasta tietoja, vedoten yllämainittuun EU-tuomioistuimen päätökseen. Juttu päätyi lopulta KKO:n ratkaistavaksi, joka ratkaisi sen tekijänoikeuden omistajan hyväksi.
Korkeimman oikeuden lopullinen päätös, pitkällisten perustelujen kera oli:
A Oyj määrätään antamaan B A/S:lle käyttäjän ja tilaajan yhteystiedot kaikista hakemuksessa vaadituista teleliittymistä.