Vihdoin: Suomalaisten puhelinnumeroiden väärentäminen loppuu, huijaukset huomaa helpommin

Petteri Pyyny
31. toukokuuta, 2022 22:23

Suomalaiset ovat joutuneet turtumaan tasaisen tappavalla tahdilla leviäviin huijauspuheluihin ja erilaisiin tekstiviestihuijauksiin. Niiden tunnistamista on vaikeuttanut se, että huijarit ovat usein väärentäneet puhelinnumeronsa suomalaiseksi puhelinnumeroksi. Nyt tälle tulee vihdoin loppu.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on antanut velvoittavan määräyksen kaikille kotimaisille operaattoreille, joka vaatii niitä tunnistamaan puhelinnumeron oikeellisuuden.
Käytännössä ulkomailta tulevat puhelut pitää tunnistaa - ja mikäli ne väittävät olevansa Suomesta (eli maakoodilla +358), ne pitää estää ja näyttää soittaja joko tuntemattomana tai estää puhelu kokonaan.
Traficom alkoi selvittämään tilannetta jo viime vuoden lopulla, kun huijauspuheluiden aalto vyöryi Suomeen. Traficom antoi asiaan liittyvän suosituksen jo helmikuussa 2022, mutta nyt suositus on muuttunut velvoittavaksi määräykseksi.
Jatkossa siis vastaanottajan pitää voida luottaa siihen, jos puhelu tulee +358 -alkuisesta numerosta, että puhelu on oikeasti myös Suomesta lähtöisin.
Määräys astuu voimaan kiinteän verkon osalta heinäkuun alussa 2022, mutta matkapuhelinverkossa joudutaan uudistusta odottamaan pidempään: kännykkäverkoissa määräys tulee voimaan vasta 2.10.2023.

Lue myös nämä
Tägit
huijaus Traficom
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.