Petteri Pyyny
22. syyskuuta, 2021 15:36
Artistit ovat viimeisen vuosikymmenen ajan pitäneet isoa meteliä siitä, miten suoratoistopalveluista kuten Spotifysta ja myös YouTubesta maksettavat korvaukset ovat epäreilun pieniä.
Nyt sille löytyi syykin ja kyse ei todellakaan ole siitä, että Spotify tai YouTube nappaisi liian isoa siivua, vaan kyse on umpisurkeista sopimuksista, jotka artistit ovat tehneet levy-yhtiöidensä kanssa.
Britanniassa maan hallitus asetti puoli vuotta sitten komitean tutkimaan suoratoistoalan tilannetta ja nyt julkaistun raportin mukaan artistit saavat vain noin 16 prosenttia suoratoiston rahavirrasta itselleen, loppujen mennessä levy-yhtiöille ja julkaisijoille.
Tutkimuksen tehnyt Britannian kilpailuviranomainen CMA tiivisti raportin näin: Striimaus on tuonut musiikkialalle paljon rahaa, mutta artistit, sanoittajat ja säveltäjät jäävät siitä paitsi.
Raportin pohjalta Britanniassa aletaan nyt tutkimaan kolmen suuren levy-yhtiön asemaa ja sitä, vääristääkö kolmen suuren hallitsema markkina kilpailutilannetta epäreiluksi artisteille.
BBC:n graafin mukaan suoratoistopalveluista maksettava raha valuu alaspäin näin:
Kympin kuukausimaksusta kappaleen tekijöille ja esittäjille jää siis jaettavaa noin 13%. Valtio sai 1,93 euroa, Spotify 2,42 euroa, levy-yhtiöt ja tekijänoikeusjärjestöt pitävät itsellään yhteensä 4,36 euroa biisintekijöille maksettujen korvausten jälkeen.
Kyseiset prosentit ovat siis Britannian tilanteella laskettuja, paitsi arvonlisävero, jossa käytimme esimerkissämme Suomen alv-kantaa (Britanniassa yleinen alv on 20%).
Vuonna 2014 Anssi Kela avasi omia suoratoistotulojaan hyvinkin avoimesti, mutta silloinkaan ei tiedetty sitä, miten ison siivun levy-yhtiö ja muut väliportaat nappaavat tuloista itselleen.