Muistathan: Älä enää tilaa Kiinasta tavaraa, säännöt muuttuvat 1.7.

Petteri Pyyny
26. kesäkuuta, 2021 14:12

Suomessa on tähän saakka ollut voimassa EU-alueen ulkopuolelta tuotaviin tavaroihin kohdistuvaa verotusta ja tullausta koskeva raja, jonka alle meneviä tuotteita ei ole tarvinnut tullata. Raja poistuu heinäkuun alussa.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jokainen Kiinasta tilattu pienikin paketti päätyy tulliin. Tulliin täytyy sen jälkeen maksaa tuotteen arvonlisävero sekä tullit.
Luonnollisesti sama sääntö koskee myös muualta EU-alueen ulkopuolelta tulevia paketteja, eli sama säädös koskee myös Yhdysvalloista, Britanniasta tai vaikkapa Japanista tilattuja tuotteita. Valtaosa Suomeen saapuvista nykyisen tullausrajan alittavista tuotteista kuitenkin tulee nimenomaan Kiinasta.
Aiemmin raja on ollut 22 euroa, eli sitä edullisemmista tuotteista ei arvonlisäveroja ja tulleja ole tarvinnut tullille maksaa. Nyt raja muuttuu nollaan euroon, eli kaikki EU;n ulkopuolelta Suomeen toimitettava tavara pitää tullata ja niistä pitää maksaa verot. Lisäksi kannattaa muistaa, että säädös tulee voimaan tasan 1.7., eli vaikka tuote olisi tilattu päivämäärää aiemmin, mutta jos se saapuu Suomeen 1.7. tai sen jälkeen, se tullataan uusien sääntöjen mukaan.
Ruotsissa vastaava laki tuli voimaan vuonna 2018, jolloin pakettimäärät Kiinasta romahtivat vuodessa 85% alaspäin aiempaan verrattuna.
Tulli on avannut sivuilleen erillisen osion, jossa pyritään neuvomaan kuluttajia uusien sääntöjen osalta.

Lue myös nämä
Tägit
Kiina tulli
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.