Häviötön äänenlaatu tulee Apple Music -palveluun kesäkuussa ilman lisämaksua

Janne Yli-Korhonen
17. toukokuuta, 2021 17:30

Apple on tiedottanut kahdesta merkittävästä uudistuksesta Apple Music -palvelun suhteen. Käyttäjät pystyvät pian kuuntelemaan musiikkia häviöttömällä äänenlaadulla ja Dolby Atmos -tilaäänellä.
Kumpikin ominaisuus saapuu Apple Music -tilaajille kesäkuun aikana ilman lisämaksua.
Applen mukaan käyttäjät pääsevät kuuntelemaan julkistuksen yhteydessä 20 miljoonaa kappaletta häviöttömällä äänenlaadulla ja vuoden loppuun mennessä kappaleita on 75 miljoonaa.
Apple käyttää ALAC-koodekkia (Apple Lossless Audio Codec). Vaihtoehtoja on kaksi: Lossless ja Hi-Res Lossless. Apple Musicissa "Lossless" viittaa enintään 48 kHz häviöttömään ääneen ja "Hi-Res Lossless" viittaa 48-192 kHz häviöttömään ääneen.
Häviötöntä ääntä pystyy käyttämään Apple Musicin kautta iPhonella, iPadilla, Macilla tai Apple TV:llä. Ominaisuuden saa päälle valitsemalla Asetukset > Musiikki > Äänenlaatu.
Vastaavanlainen häviötön äänenlaatu löytyy myös muista palveluista, kuten Tidalista ja Deezeristä. Myös Spotifyyn tulee paremman äänenlaadun HiFi -tilausvaihtoehto tämän vuoden aikana.
Dolby Atmos -ääni­muodolla muusikot voivat miksata musiikin kuulostamaan siltä kuin kaikki soittimet olisivat ympärilläsi samassa tilassa.
Dolby Atmos -musiikkia toistetaan oletuksena kaikilla AirPods- ja Beats-kuulokkeilla, joista löytyy Applen H1- tai W1- piiri (AirPods, AirPods Pro, AirPods Max, BeatsX, Beats Solo3 Wireless, Beats Studio3, Powerbeats3 Wireless, Beats Flex, Powerbeats Pro ja Beats Solo Pro). Lisäksi oletuksena musiikki toistuu uusimpien iPhone-puhelimien, iPad-laitteiden ja Mac-koneiden kaiuttimien kautta (iPhone 7 tai uudempi, iPad 6. sukupolvi tai uudempi tai MacBook Pro 2018 tai uudempi).
Applen mukaan Dolby Atmos -musiikkia on saatavilla julkaisun yhteydessä tuhansia ja niitä lisätään tasaiseen tahtiin myöhemmin.
Päivitys 23.7.2021: Häviötön äänenlaatu ja Dolby Atmos -tilaääni saapuivat käytettäväksi myös Android-sovellukseen.
Häviöttömään ääneen Apple suosittelee ulkoista DACia, kun taas tilaääni on vaatii yhteensopivan laitteen. Ominaisuudet saapuivat Android-versioon Apple Music 3.6 -version myötä.

Lue myös nämä
Tägit
musiikkipalvelu suoratoisto Apple Music Dolby Atmos tilaääni
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.