Pimeästä verkosta löytyy runsaasti suomalaisten sähköpostiosoitteita - Hakkeroitu.fi-palvelussa voi kätevästi testata oman osoitteen

Janne Yli-Korhonen
16. toukokuuta, 2020 11:41

Nettirikosten ehkäisyyn ja seurausten minimoimiseen erikoistunut vakuutuspalveluyritys mySafety tuo kuluttajien saataville maksuttoman Hakkeroitu.fi-palvelun, jossa voi tarkistaa, ovatko henkilökohtaiset tiedot vuotaneet nettiin.
Hakkeroitu.fi-palvelu selvittää, löytyykö testin tekijän henkilökohtaisia tietoja tietokannasta, johon on koottu nettiin vuotaneita ja varastettuja tietoja useista eri lähteistä. Palvelu on tuotettu Ruotsin johtavan tietovuotoihin erikoistuneen Defentryn kanssa. Defentryn tietokanta koostuu yli 10 500 000 000 dokumentista.
MySafetyn mukaan reilusti useamman kuin joka kolmannen (37 %) suomalaisen sähköpostiosoite ja salasana löytyvät hakkereiden suosimasta pimeästä verkosta. Luku perustuu Defentryn keräämästä datasta, jossa viimeisen vuoden aikana testatuista 8 530 suomalaisesta sähköpostiosoitteesta 3 189 olivat salasanoineen vuotaneet nettiin.
Defentryn data kertoo myös, että suomalaisten käyttämistä sähköpostiosoitteista pimeästä verkosta löytyy salasanoineen eniten gmail-osoitteita, toiseksi eniten hotmail-osoitteita ja kolmanneksi eniten live-osoitteita.
Tietojen vuotaminen nettiin tarkoittaa, että henkilön käyttämä palvelu, esimerkiksi verkkokauppa, on joutunut tietomurron uhriksi, jolloin henkilökohtaiset tiedot kuten sähköpostiosoite ja salasana ovat vaarassa joutua rikollisten käsiin. Samalla salasanalla saatetaan päästä käyttäjän käsiksi myös muihin palveluihin. Tämän takia on tärkeää käyttää eri salasanaa kaikissa palveluissa.
"Tästä syystä on erittäin tärkeää, että käytämme kaikissa palveluissa eri salasanoja, jolloin niitä kaikkia ei pystytä murtamaan kerralla. Salasanat kannattaa tehdä vahvoiksi, koska niitä on huomattavasti vaikeampi murtaa kuin lyhyitä yksinkertaisia sanoja ilman erikoismerkkejä", kertoo mySafetyn toimitusjohtaja Niclas Fagerlund.
Helpoiten tällainen onnistuu erilaisilla salasanojen hallintaan tarkoitetuilla ohjelmilla.

Lue myös nämä
Tägit
hakkeroitu tietoturva salasana sähköposti
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.