EU:ssa syntyi sopu meemikiellosta ja linkkiverosta

Manu Pitkänen
14. helmikuuta, 2019 9:09

EU-parlamentti ja EU:n jäsenmaat ovat päässeet neuvotteluissaan yhteisymmärrykseen valmisteilla olevan tekijänoikeusdirektiivin sisällöstä. Jäsenmaat äänestivät jo tammikuussa direktiiviehdotuksesta, mutta tuolloin Suomi ja muutamat muut jäsenmaat äänestivät sitä vastaan.
Suurimmat kiistanaiheet ovat kieltäneet "meemikielloksi" ja "linkkiveroksi" kuvailtuihin artikloihin 11 ja 13, joiden tarkoituksen on suojella oikeudenomistajien oikeuksia. Verkkopalvelujentarjoajien näkökulmasta artiklat on koettu epämiellyttäviksi, koska ne sysäävät vastuun käyttäjien tuottamasta sisällöstä verkkopalveluille sekä rajoittavat sisältönäytteiden esittämistä. Neuvotteluissa artikla 13:een lisättiin poikkeus pienille verkkosivuille.
Google demosi tammikuussa miltä sen hakukone voi näyttää EU:n alueella, mikäli tekijänoikeusdirektiivi menee läpi. Käytännössä Google joutuu poistamaan kaikki verkkosivujen sisältöä kuvaavat näytteet hakutuloksista. Artikla 11:n mukaan lyhyttä näytettä pitemmän otteen käyttö vaatii lisenssin hankkimisen oikeudenomistajalta.
Direktiivi pitää vielä hyväksyä EU-parlamentin täysistunnossa, minkä lisäksi jäsenmaiden on äänestettävä siitä.

Lue myös nämä
Tägit
Tekijänoikeusdirektiivi EU-parlamentti EU Artikla 13 Artikla 11
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.