Norja pitää Huaweita uhkana kansalliselle turvallisuudelle

Manu Pitkänen
7. helmikuuta, 2019 11:20

Norjan poliisin tiedustelupalvelu PST on arvioinut länsimaissa paljon huolta aiheuttanutta teknologiayhtiö Huaweita. Tiedustelupalvelun päivitetyssä näkemyksessä Huaweita pidetään uhkana maan turvallisuudelle.
PST:n johtaja Benedicte Bjørnland kertoi kansallisen turvallisuuden tilaa käsittelevässä tiedotustilaisuudessa The Nordic Pagen mukaan, että tiedustelupalvelun on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota Huawein ja Kiinan valtion välisiin suhteisiin.
Norjan nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa ulkomaisten yhtiöiden pakottamisen yhteistyöhön Norjan hallinnon kanssa. Huawei voidaan siis tarvittaessa pakottaa luovuttamaan tietoja sen toiminnasta.
Etenkin Nato on ollut huolissaan Huawein matkapuhelinverkkoteknologian levittäytymisestä. Sotilasliiton arvion mukaan Kiina voisi pakottaa Huaweita luomaan takaportteja sen tukiasemiin ja käyttää näin Huaweita hyväksi sotilastiedustelussa. Norja on kuuluu Natoon.
Euroopan komissiossa harkitaan parhaillaan toimenpiteitä, joilla voitaisiin kieltää Huawein tukiasemat rakennettavissa 5G-verkoissa.

Lue myös nämä
Tägit
Huawei Norja signaalitiedustelu tiedustelulaki tiedustelu- ja vakoilulaki tiedustelu
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.