Parlamentti pelasti vapaan Internetin – Ainakin toistaiseksi

Manu Pitkänen
5. heinäkuuta, 2018 18:02

Euroopan parlamentti on tänään järjestetyssä äänestyksessä hylännyt kiistellyn tekijänoikeusreformin. Esitystä vastusti 318 meppiä ja 278 oli vuorostaan esityksen puolella.
Tekijänoikeusuudistus ei kuitenkaan mennyt romukoppaan, sillä nyt ehdotusta rukataan kiistellyiltä osin uuteen kuntoon ja se palaa uudelleen äänestykseen syyskuussa. Tekijänoikeusdirektiivin tarkoituksena oli modernisoida tekijänoikeusjärjestelmää nykyiseen ympäristöön sopivaksi, mutta sen kaksi artiklaa kuitenkin osoittautui liian hankaliksi niellä.
Direktiivin ympärillä liikkunut keskustelu keskittyi artikla 11:n ja 13:n kritisointiin. Niiden mukaan sisällöntuottajilla olisi mahdollisuus periä uutisaggregointipalveluilta maksua linkeistä, eli kyse olisi siis mediayhtiöiden perimästä "linkkiverosta". Se olisi niskalaukaus monille uutispalveluille. Lisäksi artikla 13 määräsi verkkosivustoille suodattimen, joka estäisi käyttäjiä lisäämästä palveluun luvatonta materiaalia. Suodatin olisi estänyt esimerkiksi meemikuvien tai parodia- ja remix-videoiden lataamisen. Direktiivi olisi vaikuttanut olennaisella tavalla Internet-kulttuuriin.
Piraattipuoluetta edustava meppi Julia Reda kampanjoi näkyvästi direktiiviä vastaan.

Great success: Your protests have worked! The European Parliament has sent the copyright law back to the drawing board. All MEPs will get to vote on #uploadfilters and the #linktax September 10–13. Now let's keep up the pressure to make sure we #SaveYourInternet! pic.twitter.com/VwqAgH0Xs5

-- Julia Reda (@Senficon) July 5, 2018

Lue myös nämä
Tägit
Artikla 11 Artikla 13 tekijänoikeus Tekijänoikeusdirektiivi Eurooppa EU Euroopan komissio Euroopan Unioni
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.