Perustuslakiin halutaan pikainen muutos – Tiedustelulaki halutaan nopeasti voimaan

Manu Pitkänen
26. tammikuuta, 2018 7:03

Hallitus on antanut esityksensä pitkään puhuttaneesta tiedustelulainsäädännöstä ja esittää samalla perustuslakiin muutosta, joka mahdollistaisi edellä mainitun lakikokonaisuuden täytäntöönpanon. Perustuslakia halutaan muuttaa kiireellisessä aikataulussa, jotta suomalaiset viranomaiset saavat käyttöönsä tiedustelukyvykkyyden mahdollisimman nopeasti.
Tiedustelulainsäädäntökokonaisuus koostuu kaikkiaan neljästä eri laista, joita on valmisteltu siviilitiedustelun osalta sisäministeriössä ja sotilastiedustelun osalta puolustusministeriössä. Tavoitteena on, että suojelupoliisi ja puolustusvoimat voisivat aiempaa paremmin tutkia sähköistä viestintää omassa toiminnassaan. Viranomaisten tärkeimmät kiinnostuksenkohteet ovat tiedustelun näkökulmasta turvallisuusympäristön kehityksessä ja valtiojärjestystä tai yhteiskunnan perustoimintoja vakavasti uhkaavassa toiminnassa.
Tiedustelun operatiivisesta toiminnasta vastaisivat sekä suojelupoliisi että puolustusvoimat. Toiminnan valvomista varten perustettaan uusi tiedusteluvalvuutetun virka.

Lue myös nämä
Tägit
tiedustelulaki tiedustelu- ja vakoilulaki tiedustelu signaalitiedustelu suojelupoliisi puolustusvoimat
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.