Nyt se on julki – Intelin ja AMD:n yhdessä kehittämä prosessori

Manu Pitkänen
8. tammikuuta, 2018 12:30

Viime vuoden lopulla kuultiin todellinen uutispommi kun yhtiö kertoi kehittävänsä suoritinta, josta löytyisi ensimmäistä kertaa historiassa AMD:n grafiikkapiiri. Nyt tämä kahdeksannen sukupolven Core M -suoritin on julkaistu.
Virallisesti uutuuteen viitataan messevällä nimihirviöllä, Intel 8th Generation Core with Radeon RX Vega M Graphics. Kyseessä on käytännössä Intelin mallistojaottelussa H-tason yläpuolelle sijoittuva prosessori (35/ 45 wattia), mutta koska kyseessä on rakenteellisesti erilainen tuote kuin Intelin muut suorittimet, on AMD:n Radeon Vega M -ohjaimilla varustetut prosessorit luokiteltu täysin uuteen G-sarjaan.
G-sarjan suorittimissa TDP-arvo voi nousta maksimissaan 100 wattiin, joten ne asemoituvat työpöytä- ja mobiilisuorittimien (S- ja H-luokat) välimaastoon. Intel päätti korkata uuden malliston tavanomaista tehokkaampien suorittimien voimin: saataville on tulossa 100 watin TDP-arvolle speksatut Core i7-8809G- ja Core i7-8709G -prosessorit sekä 65 wattiset Core i7-8705G- ja Core i5-8305G -prosessorit.
Kaikissa uusissa prosessoreissa on neljä ydintä (Kaby Lake), jotka toimivat noin kolmen gigahertsin taajuudella (Turbo-taajuus neljän gigahertsin tasolla). AMD:n kehittämässä erillisessä grafiikkaprosessorissa on tehokkaammassa luokassa 24 laskentayksikköä ja 65 watin malleissa 20 yksikköä. Core i7-8809G on ainoa, jota voidaan ylikellottaa.
Suorittmien pohjalta voidaan kehittää esimerkiksi kompakteja NUC-minitietokoneita, joiden graafinen laskentateho yltää VR-pelaamisen tasolle saakka. Intel esittelikin tällaisen referenssituotteen, Hades Canyonin.

Lue myös nämä
Tägit
mobiiliprosessorit kahdeksanytiminen prosessori grafiikkaprosessori prosessori Pelisuorittimet AMD Vega AMD Kaby Lake refresh Kaby Lake Intel
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.