Oletko tehnyt ostoksia netissä? Helppo kikka voi paljastaa kotisoitteesi

Manu Pitkänen
25. helmikuuta, 2015 16:17

Markus Jansson on pistänyt blogissaan merkille kuinka helposti verkkokauppojen suosiman Klarna-laskutuspalvelun kautta voidaan onkia tuntemattomien ihmisten nimet, kotiosoite ja osittainen puhelinnumero.
Tietojen onkimiseen tarvitaan vain kohteen sähköpostiosoite ja helposti arvattava postinumero, jotka syötetään kun verkkokauppa kysyy "kassalla" Klarna-tietojasi. Tiedot paljastuvat jos olet joskus maksanut ostoksesi Klarnan kautta, sinun ei ole tarvinnut erikseen rekisteröityä mihinkään.
Klarnan puolustukseksi on kuitenkin todettava, että (yli 15-vuotiaiden) osoitetiedot saa selville pelkän nimenkin avulla Väestörekisterikeskuksen osoitepalvelusta 1,24 euron kappalehintaan, mikäli tietojen luovutusta ei ole erikseen kielletty. Osoite ei siis ole mikään salainen tieto.
Monilta Klarnan avulla nettiostoksia tehneiltä on kuitenkin todennäköisesti jäänyt huomaamatta, että jos oman kotiosoitteen haluaa pitää suojassa, pitää sitä varten erikseen luoda PIN-koodi. Koodin luomiseen löytyy usein linkki verkkokauppojen kassasivun alareunasta.

Lue myös nämä
Tägit
tietoturva tietoturva-aukko Klarna
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.