Applen vanhoista synneistä otetaan selkoa – Poisti käyttäjien musiikkia "salaa"

Manu Pitkänen
4. joulukuuta, 2014 11:31

Applea vastaan jo vuonna 2005 nostetun joukkokanteen käsittely on alkanut Yhdysvalloissa. Kiistan aiheena on iTunesin ja iPod-musiikkisoittimen DRM-käytännöt, joilla estettiin muualta kuin iTunesista ostetun musiikin soiminen iPodissa (vastaavasti iTunesista ostettu musiikki ei toiminut kuin Applen MP3-soittimissa).
Syyttäjien mukaan Apple ei vain tehnyt muualta kuin iTunesista ostetun musiikin soittamisesta iPodista vaikeaa, vaan se myös poisti muualta hankittuja musiikkikappaleita asiakkaidensa iPodeista. Kun iPodiin oli ladattu kilpailevasta musiikkipalvelusta hankittua sisältöä ja musiikkisoitinta yritti synkronoida iTunesin kanssa, esitettiin käyttäjälle vuosina 2007–2009 virheilmoitus, jossa ohjeistettiin palauttamaan musiikkisoittimen tehdasasetukset.
Kun käyttäjä toimi ohjeiden mukaisesti, poistui soittimesta kilpailevista musiikkikaupoista hankittu musiikki. Käyttäjiä ei varoitettu tästä.
Syyttäjien mukaan Apple on toiminut vastoin kilpailulainsäädäntöä ja vaativat 350 miljoonan dollarin korvausta. Oikeus voi tarvittaessa kolminkertaistaa korvaussumman.
Oikeudessa todistamassa ollut tietoturvapäällikkö Augustin Farrugia myönsi Applen olleen varpaillaan kuuluisten hakkereiden takia (esim. DVD Jon ja Requiem), koska he yrittivät jatkuvasti murtaa Applen asettamia DRM-suojauksia.

Lue myös nämä
Tägit
iTunes Apple DRM iPod Apple iPod Touch Steve Jobs DVD Jon
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.