Tekijänoikeuslakia yritetään uudistaa salaa: Valitus oikeuskanslerille

Manu Pitkänen
1. lokakuuta, 2014 17:13

Avoin ministeriö ry on tehnyt kantelun oikeuskanslerille opetus- ja kultuuriministeriön (OKM) tekijänoikeusyksikön toiminnasta.
Järjestön mukaan tekijänoikeuslain valmistelussa ei ole noudatettu julkisuuslakia, jonka mukaan ministeriöillä on tiedonantovelvollisuus myös keskeneräisissä asioissa. Lisäksi lain valmistelussa ei ole noudatettu kuulemiseen liittyviä ohjeistuksia, jotka antavat sidosryhmille mahdollisuuden kommentoida lakiehdotusta.
Kantelu liittyy hallituksen omaan tekijänoikeuslakiuudistukseen (ei siis Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitteeseen), jossa on EU:n painostuksen seurauksena muutettu niin sanottuja must carry -säännöksiä. Aiemmin operaattoreiden ei ole tarvinnut maksaa siirtovelvoitteen piiriin kuuluvista kanavista (esim. Ylen kanavat, MTV3 ja Nelonen) tekijänoikeusmaksua, mutta lakimuutoksen jälkeen tälläinen velvoite tulee operaattoreille.
Must carry -säännösten muutoksista ei ole Avoimen ministeriön mukaan tiedotettu lain ja ohjeiden edellyttämällä tavalla mitään julkisesti. Muutoksista ei löydy tietoa OKM:n kyseiseen lain valmistelutyötä koskevalta nettisivulta.
Avoin ministeriö huomauttaa, että silloisen kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen allekirjoittamassa toimeksiannossa edellytettiin, että "[h]anke toteutetaan avoimesti ja vuorovaikutteisesti".
Päivitys. Myös piraattipuolue on tehnyt kantelun samasta aiheesta oikeuskanslerille.

Lue myös nämä
Tägit
tekijänoikeus Opetus- ja kulttuuriministeriö Järkeä tekijänoikeuslakiin siirtovelvoite
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.