Kuluttajavirasto: Netistä kopioiminen lailliseksi lähteestä riippumatta

Manu Pitkänen
25. syyskuuta, 2014 18:18

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on julkaissut verkkosivuillaan lausuntonsa, jonka se antoi sivistysvaliokunnalle Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitteen asiantuntijakuulemisvaiheessa. Sivistysvaliokunta oli jättämässä KKV:n asiantuntijakuulemisen ulkopuolelle, mutta pienen kohun jälkeen valiokunta päätyi lopulta kuulemaan virastoa.
KKV on monilta osin kansalaisaloitteen kannallla. Virasto kannattaa esimerkiksi yksityisen kopioinnin niin sanottua laillisen lähteen kriteerin poistamista, koska verkossa on usein mahdotonta tietää, onko lähteellä lupaa teoksen jakeluun vai ei. Yksityisen kopioinnin pitäisi olla mahdollista lähteestä riippumatta, KKV kirjoittaa.

Kansalaisaloitteessa laillisen lähteen kriteerin poistamista perustellaan seuraavasti:

Muutoksella on tarkoitus palauttaa ennen tekijänoikeuslain muutosta (821/2005) vallinnut oikeustila niin sanotun lailliseen lähteen osalta. Teoksen kappaleen laillinen käyttö ei olisi ehdotuksen mukaan sidottu lailliseen lähteeseen. Muutoksen merkittävin vaikutus on, että jatkossa yksityisiä kopioita saisi tehdä omaan käyttöön riippumatta tähän käytettävän lähteen laadusta. Muutos on myös oleellinen laillisuusperiaatteen toteutumisen kannalta: käyttäjän on usein hankala arvioida onko verkkopalveluissa (esimerkiksi YouTube) olevat sisällöt laillisia vai eivät. Samansisältöiseen lain selkeyttämiseen yksityisen kopioinnin osalta on päädytty muun muassa Hollannissa.


Lisäksi virasto kannattaa sitä, että tekijänoikeusrikoksen tunnusmerkistöön palautettaisiin vaatimus teon kaupallisesta tarkoitusperästä. Valvontaresursseja ei saisi kohdistaa yksittäisten ihmisten jahtaamiseen, vaan valvonnassa tulisi keskittyä laajamittaiseen sekä kaupalliseen piratismiin.

KKV toivoo myös, että c-kasettien ja VHS-aikakaudella luodusta hyvitysmaksujärjestelmästä päästäisiin kokonaan eroon ja tilalle otettaisiin digitaaliseen aikaan sopiva järjestelmä.

Kannanotossa kiinnitetään myös huomiota tekijänoikeusjärjestöjen monopolistiseen asemaan, mikä on käytännössä estänyt tai ainakin jarruttanut tuntuvasti uusien jakeluteknologioiden yleistymistä. Esimerkkinä annetaan verkkotallennuspalvelut, kuten Elisa Viihde ja Sonera Viihde. TTVK oli vuonna 2012 haastamassa teleoperaattorit oikeuteen, koska niiden palvelut mahdollistivat televisio-ohjelmien tallentamisen verkossa, vaikka niillä ei ollut asianmukaista lupaa.

Lue myös nämä
Tägit
tekijänoikeus kuluttajavirasto Järkeä tekijänoikeuslakiin Kilpailu- ja kuluttajavirasto
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.