Yle aloittaa "myötätunto-YT:t" kaupallisen median murroksen takia

Manu Pitkänen
15. syyskuuta, 2014 11:02

Valtioneuvosto korotti TV-maksua käytännössä joka vuosi 2000-vuosikymmenellä ja käytäntö jatkui kuluvan vuosikymmenen alkuun saakka. Vuodesta 2013 lähtien Ylen toiminta on rahoitettu Yle-verolla, jonka korottamisesta ensi vuonna on päätetty pidättäytyä. Tämän seurauksena Yle aloittaa 1030 työntekijää koskevat yt-neuvottelut.
Koska Yle-veroa ei koroteta ensi vuonna, syntyy Ylen mukaan sen budjettiin noin 10 miljoonan euron vaje, jota se yrittää paikata yt-neuvotteluiden kautta. Suurimmalle osalle YT-neuvotteluihin joutuvista työntekijöistä annetaan uusi toimenkuva, mutta noin 185 vakituista työsuhdetta joudutaan näillä näkymin lopettamaan irtisanomisten kautta.

Yt-neuvottelut aloitetaan 22. syyskuuta ja ne kestävät ainakin marraskuun alkupuolelle.
Kyseessä on käytännössä "myötätunto-Yt:t", sillä Yle-veron korottaminen jouduttiin laittamaan jäihin muun media-alan murroksen takia. Käytännössä kaikki suuret mediayhtiöt ovat joutuneet Suomessa järjestelemään toimintojaan uudelleen, koska ihmiset ovat alkaneet kuluttaa sisältöjä verkossa perinteisten jakelukanavien sijaan. Mainostajat ovat luonnollisesti seuranneet kuluttajia. Kaupallisen median olisi todennäköisesti ollut hyvin vaikea niellä Yle-veron korotusta tässä tilanteessa. Yt-ilmoituksen mukaan Ylekin aikoo nyt lisätä painopistettä verkkoon.

"Mediamaailman kansainvälinen ja suomalainen muutos on edennyt odotettuakin nopeammin myös suurten yleisöjen osalta. Meidän tavoitteemme on varmistaa suomalaisille uudistuva, vahva ja rohkea Yle", sanoo Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

Ylen liikevaihto vuonna 2013 oli 466,9 miljoonaa euroa. Yhtiössä on 3194 vakituista työntekijää ja henkilöstökulut ovat noin 53 prosenttia yhtiön kuluista.

Lue myös nämä
Tägit
YLE Yle-vero
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.