EU-tuomioistuin: Netin selaamiseen ei tarvitse pyytää lupaa

Manu Pitkänen
9. kesäkuuta, 2014 10:38

Euroopan unionin tuomioistuin on tehnyt päätöksensä viisi vuotta kestäneessä oikeusjutussa, jossa selvitettiin rikkovatko Internetin selaamisen yhteydessä tallentuvat kopiot verkkosivuista tekijänoikeuslakia. Tuomioistuimen mukaan ei riko.
Päätös on äärimmäisen kriittinen Internetin olemuksen kannalta. Päinvastainen päätös olisi voinut johtaa siihen, että nettisurfaajan tulisi saada verkkopalvelun ylläpitäjältä aina lupa kun hän yrittää avata verkkosivua.
Kysymys netin selaamisen yhteydessä muodostettavasta kopiosta syntyi mediaseurantayhtiö Meltwaterin ja NLA:n välille. NLA on brittiläisiä sanomalehtiä edustava järjestö, joka kerää lisenssimaksuja sanomalehdistä tehtävistä kopioista. NLA olisi halunnut lypsää nettisivujen kopioista rahaa mediaseurantapalveluilta, jolloin verkkolehdet olisivat saaneet itselleen uuden liikevaihtolähteen.
EU:n lainsäädäntö antaa luvan tehdä väliaikaisia kopioita, mutta NLA:n mukaan se ei liity tähän tapaukseen, vaan se on kehitetty vain turvaamaan internetoperaattoreiden oikeus välittää verkkosivuja päätelaitteille.

Lue myös nämä
Tägit
Internet EU EU-tuomioistuin
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.