Suomessa harkitaan: Nettiäänestäminen vaaleissa mahdolliseksi

Manu Pitkänen
2. huhtikuuta, 2014 13:09

Suomessa on kokeiltu sähköistä äänestämistä äänestyspaikoilla, mutta nyt oikeusministeriön työryhmä harkitsee paikasta riippumattoman sähköisen äänestämisen mahdollistamista. Käytännössä uudistus tarkoittaisi sitä, että vaaleissa oman äänensä voisi antaa silloin kuin se itselle parhaiten sopii nettipalvelun kautta, eli äänestyspaikalle ei tarvitsisi raahautua.
Työryhmä kartoittaa nettiäänestyksen soveltumista Suomen vaaleihin sekä kunnallisiin kansanäänestyksiin Otakantaa.fi-sivustolla, jonne on avattu kaikille avoin kysely ja verkkokeskustelu. Tarkoituksena on selvittää aktivoisiko nettiäänestys nuoria tai helpottaisiko se esimerkiksi liikuntarajoitteisten osallistumista vaaleihin. Tietoturvakysymyksistä toivotaan myös keskustelua.
Oikeusministeriön työryhmä toivoo kansalaisten kertovan miten he näkevät nettiäänestysten vaikuttavan vaalitulosten luotettavuuteen.
Nettiäänestys voitaisiin mahdollisesti ottaa käyttöön seuraavalla hallituskaudella, aikaisintaan vuoden 2018 presidentinvaalissa. Otakantaa.fi-kysely ja verkkokeskustelu ovat avoinna 30.4. asti.

Lue myös nämä
Tägit
Suomi nettiäänestys
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.