Mozilla esitteli uuden projektin: Tehostaa JPEG-kuvien pakkausta

Manu Pitkänen
6. maaliskuuta, 2014 14:02

Vuosien mittaan grafiikan määrä verkkopalveluissa on kasvanut, mikä heijastuu välittömästi myös siihen kuinka paljon päätelaitteisiin ja verkkopalvelimille ladataan sisältöä. Mozilla on tarttunut tähän havaintoon ja päättänyt tehostaa JPEG-kuvien enkoodausta, jotta nettiin ladatut valokuvat eivät söisi niin paljoa kaistaa kuin tähän asti.
Mozillan mukaan yksi vaihtoehto saman päämäärän saavuttamiseen olisi ollut yrittää kehittää kokonaan uusi ja tehokkaampi häviöllinen tiedostomuoto, mutta se olisi ollut hyvin pitkä ja mahdollisesti tuskainenkin taival. Temppua ovat aiemmin yritetty useampaan kertaan, mutta ne eivät ole oikein tulleet laajaan käyttöön. Yhtenä esimerkkinä voidaan mainita Googlen kehittämä WebP.
Uuden formaatin synnyttämisen sijaan, Mozilla katsoi järkevämmäksi parantaa nykyistä JPEG:tä, jonka enkoodauksen tehokkuus ei ole juuri parantunut viimeisen 20 vuoden aikana. Mozilla onkin nyt esitellyt mozjpeg:n, jonka kehityksen lähtökohdaksi otettiin libjpeg-turbo-koodekki, jota höystettiin jpegcrushilla. Mozillan mukaan mozjpegillä saatiin pienennettyä Wikimediaan ladattujen 1500 JPEG-kuvan tiedostokokoa keskimäärin 10 prosentilla.
Mozjpeg:n kehitystä ei ole jättää kehitystä tähän, vaan seuraava tavoite parantaa enkoodausta ottamalla käyttöön ristikkokvantisointi (trellis quantization).

Lue myös nämä
Tägit
Mozilla
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.