Case Tuupainen: Näin kopiointia vastustetaan kopioimalla (kommentti)

Manu Pitkänen
7. helmikuuta, 2014 14:27

Kansanedustaja Kauko Tuupainen (ps) käytti eilen Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitteen lähetekeskustelun avauspuheenvuoron. Keskustelua seuranneille oli selvää, ettei Tuupaisen teksti ollut tullut hänen omasta päästä, vaan hän joutui lukemaan puheenvuoronsa sanasta sanaan paperista.
Kyseinen puheenvuoro onkin lähes suora lainaus sisältö- ja luovanalan pari päivää sitten julkaisemasta yhteiskannanotosta. Tuupaisen oma anti tekstissä rajoittui lähinnä joihinkin epävarmuusilmaisujen ja täytesanojen ripotteluun.
Lobbausjärjestöjen lähettämän aineiston käyttö omissa kannanotoissa tuskin on mitenkään poikkeuksellista, sillä harva poliitikko muutenkaan lukee edes puolta siitä tekstimäärästä mihin heidän tulisi paneutua – saati sitten tuottaisi sen pohjalta omaa tekstiä. Lobbaajien kannattaakin lähetellä valmiiksi pureskeltuja tekstejä poliitikoille. Tällä tavoin he saavat oman viestin kuuluviin ja vieläpä arvovaltaisen suun kautta. Tuupaisen tapauksessa kävi juuri näin.
On kuitenkin surkuhupaista, että poliitikko ottaa kantaa kopiointia vastaan kopioidulla tekstillä. Eikö tässäkin tapauksessa oltaisi voitu työllistää joku poliittinen avustaja tai avustajanavustaja tuottamaan Tuupaiselle oma teksti? Kopiointi selvästi vähentää työmäärää ja vaikuttaa sitä kautta negatiivisesti työllisyyteen, kuten Tuupainen (tai luova ala) huomautti.
Pykälän verran surkuhupaisuutta case Tuupaiseen lisää sekin, että hänen mielestä on ihan OK kopioida toisten kirjoittamaa tekstiä, koska se on "julkista tietoa". Hän myöntää kopioineensa aiemmin Kauppalehdestäkin lausuntoja, koska kyseinen julkaisu tarjoaa "julkista tietoa".
Nämä Helsingin Sanomille annetut lausunnot kuvastavat Tuupaisen todellista suhtautumista tekijänoikeuksiin ehkä paremmin kuin mitä hänen eduskunnassa pitämänsä puhe. Onkohan Tuupainen oikeasti aloitteen kannalla, mutta hän ei vain itse tiedä sitä (tai kukaan ei ole tullut kertomaan sitä hänelle)?
Puheenvuoronsa lopuksi Tuupainen totesi, että puhe edusti hänen omaa mielipidettä.

Lue myös nämä
Tägit
Järkeä tekijänoikeuslakiin
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.