Huutokauppa 800 MHz:n LTE-luvista päättyi – Elisa, TeliaSonera ja DNA saivat luvat

Manu Pitkänen
30. lokakuuta, 2013 14:56

Huutokauppa 800 megahertsin taajuusalueen LTE-toimiluvista on saatu päätökseen. TeliaSonera, Elisa ja DNA saivat kaikki kaksi taajuuskaistaparia.
Elisa maksoi ostamistaan taajuuksista vähiten, yhteensä 33,34 miljoonaa euroa. DNA maksoi taajuuksistaan 230 000 euroa enemmän kuin Elisa ja TeliaSonera pääsi taajuuksiin käsiksi 41,1 miljoonalla eurolla.
Huutokaupan säännöissä olleen porsaanreiän takia kaupankäynti pitkittyi useilla kuukausilla. Pitkittymiselle laitettiin stoppi muuttamalla sääntöjä. Asunto- ja viestintäministeri Pia Viitasen mukaan tulevaisuudessa huutokaupat järjestetään niin, ettei vastaavanlaista pitkittymistä pääse tapahtumaan.
LTE-verkkoja on jo pystytetty Suomeen, mutta niissä käytetään 1800 tai 2600 megahertsin taajuuksia. Kantamat jäävät niillä pienemmiksi kuin 800 megahertsin taajuudella. Tämän takia operaattorit aikovat rakentaa verkkonsa harvaan asutulle seudulle 800 MHz:n taajuudella.
Operaattorit voivat aloittaa liiketoiminnan uusilla taajuuksilla 1. tammikuuta 2014 alkaen. Toimilupa on voimassa 20 vuotta. Matkaviestinverkko on rakennettava siten, että se kattaa 95 prosenttia Manner-Suomen väestöstä kolmen vuoden kuluessa toimilupakauden alkamisesta ja 97 tai 99 prosenttia Manner-Suomen väestöstä viiden vuoden kuluessa toimilupakauden alkamisesta.

Lue myös nämä
Tägit
DNA Elisa TeliaSonera LTE Suomi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.