Kulttuuriministeri harkitsisi piraattiliikenteen hidastamista

Manu Pitkänen
29. lokakuuta, 2013 9:01

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas.) kertoi Tekijänoikeusfoorumissa haluavansa uudistaa tekijänoikeuslakia niin, että luovien alojen työntekijät saisivat töistään kohtuullisia korvauksia. Hallitusohjelmaan on määritelty tekijänoikeuslakia muutettavaksi niin, että tekijänoikeuksien siirtämisen edellytyksenä olevat ehdot määritellään aiempaa tarkemmin.
Kohtuullisen korvauksen lisäksi Arhinmäki haluaa löytää vastauksen piratismi-kysymykseen. Lääkkeenä piratismin vähentämiseksi hän piti palveluntarjoajien estämistä. Se on kuitenkin ongelmallinen keino, koska silloin pitäisi määritellä missä menee netin käytön rajoittamisen raja. Lisäksi silloin voidaan puuttua laillisesti jaossa olevan materiaalin levittämiseen.
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) on vaatinut hallitukselta lainsäädäntömuutoksia, jotka mahdollistaisivat laittomien palveluiden toimintaan puuttumisen.
Arhinmäki haluaisi puuttua piratismiin keinoilla, jotka kunnioittaisivat myös ihmisten vapauksia. Tällainen menetelmä voisi olla piraattipalveluilla vierailevien yhteyden tarkoituksellinen "kuristaminen". Hänen arvionsa mukaan hidas yhteys tekisi tiedostojen luvattomasta jakelusta epämielekästä ja kannustaisi laillisten palveluiden käyttöön.
Arhinmäen mukaan tekijänoikeuslain uudistamista aiotaan valmistella Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitteesta riippumatta.
Päivitys. Poistettu tulkinta, jonka mukaan hidastus koskisi koko liittymää.
Päivitys #2. Arhinmäki on selventänyt, että yhteyden hidastaminen koskisi piraattipalveluiden ja käyttäjän välistä yhteyttä.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi BitTorrent tekijänoikeus Järkeä tekijänoikeuslakiin
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.