TeliaSonera: Rajattoman mobiilinetin aika on pian ohi Suomessakin

Manu Pitkänen
24. lokakuuta, 2013 11:47

TeliaSoneran toimitusjohtaja Johan Dennelind varoittaa Helsingin Sanomien haastattelussa, että edullisten ja rajattomien mobiililaajakaistojen aika on pian ohi. Puhumisen ja viestittelyn siirtyessä koko ajan enemmän ja enemmän verkkopalveluihin, katkeaa teleoperaattoreiden vanhoilta lypsylehmiltä (puheluiden minuuttiveloituksen ja SMS-viestien kappalehinnoittelun) päät.
Tilalle on keksittävä jotakin uutta. Viime vuoden alussa Sonera kertoi harkitsevansa erillistä Skype-maksua, jossa asiakas joutuu maksamaan operaattorille VoIP-puheluista. Noin kuuden euron suuruista kuukausimaksua kaavailtiin Espanjaan ja Ruotsiin, mutta ajatus kuopattiin Ruotsin osalta viime syksynä.
Kesällä Suomessa uutisoitiin valmisteilla olevasta lakiluonnoksesta, joka voisi antaa operaattoreille mahdollisuuden säädellä siirrettävää dataa sen luonteen perusteella. Periaatteessa tällainen järjestely mahdollistaisi sen, että operaattorit voisivat tarkoituksella rajoittaa VoIP-puheluiden ("Skype-puheluiden") saamaa kaistaa mobiililiittymissä. Asiakkaan olisi maksettava ylimääräistä operaattorille jos hän haluaa Skypen toimivan älypuhelimessa kunnolla.
Operaattorit voisivat näin ollen tuotteistaa liittymiä sen perusteella mitä liikennettä ei ole keinotekoisesti rajoitettu/hidastettu. Yksi liittymä voisi sopia YouTuben katsomiseen ja toinen WhatsAppin käyttöön.
Kohun alettua viestintäministeri Pia Viitanen (sd.) vakuutti, että nettioperaattoreille ei anneta tulevaisuudessakaan valtaa päättää liittymällä toimivista palveluista. Laki sorvattaisiin sellaiseen muotoon, että nykytila säilytetään.
Dennelind totesi Helsingin Sanomien mukaan, että operaattoreiden keskuudessa vallitsee yhteinen ymmärrys siitä, että hinnoittelumallia täytyy kannattavuuden vuoksi muuttaa ja rajattoman tiedonsiirrosta pyritään pois. Elisalla ja DNA:lla liittymien hinnoitteluun ei ole tulossa rajoituksia tai muutoksia. Elisan liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korpi jakaa kuitenkin Dennelindin huolen siitä, miten tulevaisuudessa kasvavan datasiirron vuoksi tehtävät investoinnit saadaan maksettua.

Lue myös nämä
Tägit
DNA Elisa TeliaSonera Skype
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.