AMD:n tuleva Radeon R9 290X kuvissa

Panu Roivas
25. syyskuuta, 2013 18:21

AMD aikoo julkistaa tänään ensimmäisen Volcanic Islands -koodinimellä kulkevan näytönohjainsukupolven kortin. Tilaisuutta voi seurata webcastin muodossa illalla, mutta vähemmän yllättäen kortista on päätynyt jo kuvia verkkoon asti.
Tähän asti kuvissa on nähty vain testikappaleita geneerisellä jäähdyttimellä varustettuna, mutta uusimmissa kuvissa kortissa on mitä ilmeisemmin lopullinen jäähdytysratkaisu. Radeon R9 290X:n cooleri muistuttaa jo aiemmin vuotaneen Curacoa-piirillä varustetun kortin cooleria, josta myös löytyy spiraalinmuotoiset ilmanohjausaukot. Kuvista ei selviä miten R9 290X:n coolerin ilmanohjaus käytännössä toimii, ja onko päälle muotoiltu spiraali tehty vain esteettisistä syistä vai viittaako se erikoisempaan ilmanohjaukseen.

AMD on vakuuttanut aiemmin parantaneensa uusien korttien jäähdytystä, sillä nykyisen Radeon HD 7000 -sukupolven referenssikorttien jäähdytystä on haukuttu monelta tahtolta turhan äänekkääksi ja selkeästi heikommaksi kuin Nvidian varsin näyttävä GTX Titanista tuttu magnesiumista kyhätty jäähdytin.

Kuvien lisäksi R9 290X:n spekseistä ollaan tultu jossain määrin yhteisymmärrykseen huhujen osalta. Uusi kortti valmistetaan nykyisellä 28 nm prosessilla ja piirillä on kokoa 424 mm^2, mikä tekee siitä AMD:n suurimman piirin sitten HD 2900XT:n. Piiri käyttää myös 512-bittistä muistiväylää ja siinä on yhteensä 4 Gt muistia. Lopulliset kellotaajuudet, tehonkulutus ja hinta ovat vielä toistaiseksi huhuasteella. Kortista löytyy kuitenkin 8+6-pinniset lisävirtaliittimet. Takaosasta löytyy myös liittimet 2xDVI, DisplayPort ja HDMI.

Lue myös nämä
Tägit
AMD Radeon R9 290X
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.