TTVK haluaisi uhitella piraatteja huomautuskirjeillä – Ranskassa se todettiin jo surkeaksi menetelmäksi

Manu Pitkänen
19. syyskuuta, 2013 10:01

TTVK (Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry) kertoi eilen, että se toivoo Opetus- ja kulttuuriministeriön antavan pikaisesti hallituksen esityksen tekijänoikeuslainsäädännön muuttamiseksi. Lainsäädännön muttaamista on toivottu myös kansalaisten keskuudessa. Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloite keräsi määräaikaan mennessä yli 50 000 kannatusilmoitusta, joten se on käsiteltävä eduskunnassa.
TTVK:n mukaan laiton lataaminen BitTorrent-verkoista on laskenut Suomessa ja musiikin digitaalisen jakelun suosion kasvettua myös koko äänitemarkkina on nyt kasvanut ensimmäistä kertaa vuoden 2003 jälkeen. Siitä huolimatta TTVK haluaa lisää kiristyksiä ja keinoja puuttua verkkopiratismiin.
Yhdistys haluaisi keinot puuttua laittomiin piraattipalveluihin, jotka sijaitsevat EU:n ulkopuolella tai joiden ylläpidon henkilöllisyys ei ole tiedossa. Tämän lisäksi TTVK haluaisi, että Suomessa otettaisiin käyttöön huomautuskirjemenettely. Se tuo mieleen Ranskassa muutaman vuoden käytössä olleen mallin, joka lopetettiin kesällä sen tehottomuuden vuoksi. Siinä verkkopiraatteja huomauteltiin kolmesti kirjeellä ja uhkailtiin seuraamuksilla mikäli toiminta jatkuu.
Kirjeiden lähettelystä koituneet vuosikulut nousivat peräti 12 miljonaan euroon. Kovin (ja ainoa) sanktio oli tiettävästi 150 euron sakko ja 15 vuorokauden ajaksi katkaistu internetyhteys. Tässä tapauksessa rangaistun miehen tuleva ex-vaimo oli ladannut verkosta laittomasti Rihannan musiikkikappaleita. Mies ei ollut itse ladannut kappaleita.
Ranskassa on kaavaltu tilalle automatisoitua järjestelmää, jossa toistuvasta tekijänoikeuslain rikkomisesta voidaan määrätä 60 euron sakko. Sakon suuruus kasvaa sitä mukaa kuinka useasti lakia on rikottu.
TTVK on ehdottanut Suomeen mallia, jossa operaattori lähettäisi asiakkaalleen huomautuksen havaitusta tekijänoikeusloukkauksesta. Operaattorit ovat vastustaneet ajatusta, sillä käytäntö asettaisi ne poliisin asemaan täysin tahtomattaan. TTVK on nyt päivittänyt ehdotustaan ja mukaan ovat tulleet mahdolliset seuraamukset muutaman kirjeen jälkeen.
"Edellisessä esityksessä esitettiin pelkkiä kirjeitä ilman seuraamuksia. Nyt oikeudenhaltijat kaipaavat jonkinlaista mekanismia, joka mahdollistaisi jonkinlaisen proseduurin vaikka kolmen tai neljän kirjeen jälkeen", sanoo TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen Helsingin Sanomissa.

Lue myös nämä
Tägit
tekijänoikeus TTVK Hadopi Järkeä tekijänoikeuslakiin
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.