Hakkerit pureutuvat sähköiseen ylioppilaskirjoitukseen kilpaa

Valtteri Ahonen
7. elokuuta, 2013 15:03

Ylioppilaskirjotusten sähköistämisprojekti Digabi on tullut siihen pisteeseen, että valmiina on ensimmäinen potentiaalinen versio tulevasta järjestelmästä, jolla toimivilla koneilla koe mahdollisesti suoritetaan. Tämän myötä on julistettu Hackabi-kilpailu, jonka tarkoituksena on löytää järjestelmästä vikoja ja puutteita.
Järjestelmä on vapaasti jaossa Digabin sivuilla. Kilpailuun voi osallistua kuka vain, tai järjestelmää voi kokeilla puhtaasta mielenkiinnosta. Ohjeet sen asentamiseen sekä asennusmediat löytyvät kaikki Digabin sivuilta. Järjestelmän voi käynnistää virtuaalikoneelta tai ulkoiselta medialta, jolloin omaan koneeseen ei tarvitse tehdä asennusken vuoksi pysyviä muutoksia. Sivustolla huomautetaan, että varsinaisessa kokeessa ei tulla käyttämään virtuaalikoneita.
Lopullisessa sähköistetyssä YO-kokeessa (käytössä portaittain vuodesta 2016 alkaen) on tarkoitus mahdollistaa kokelaiden omien päätelaitteiden käyttö. Tämän mahdollistamiseksi ja tasa-arvon takaamiseksi laitteet käynnistetään kuitenkin kaikki samalla järjestelmällä, joka samalla estää kiellettyjen sovellusten ja lisälaitteiden käytön.
Kilpailun tuomaristossa istuvat kolme suomalaista tietoturvallisuuden asiantuntijaa: tietoturva-asiantuntija Juhani Eronen (CERT-FI), tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen (F-Secure Oyj) sekä vanhempi tietoturvakonsultti Pekka Sillanpää (Nixu Oy). Kilpailuaika on 7.8.-1.9.2013. Palkintoina on älypuhelimia ja tabletteja.
Alla olevassa videossa on neuvotaan, kuinka järjestelmän saa käynnistymään USB-tikulta.


Käyttöjärjestelmän käynnistäminen USB:ltä from Digabi on Vimeo.

Lue myös nämä
Tägit
tietoturva Digabi ylioppilaskirjoitukset Hackabi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.