"Verkkovierailut mitätön kulu operaattoreille, mutta suhteeton vaiva matkustajille"

Teemu Laitila
25. heinäkuuta, 2013 16:35

EU:n digikomissaari Neelie Kroes ihmettelee operaattoreiden nuivaa suhtautumista verkkovierailumaksujen poistamiseen. Operaattoreiden mukaan maksujen poistaminen loisi korotuspaineita kotimaanhinnoitteluun, mitä Kroes pitää perusteettomana.
Jo viime viikolla julkaistussa blogitekstissä Kroes kummastelee operaattoreiden keskittymistä nimenomaan verkkovierailumaksujen poiston vastustamiseen EU:n tulevassa uudistuspaketissa. Uudistusten tarkoituksena on vauhdittaa EU:n yhteisten sisämarkkinoiden syntyä tärkeällä telealalla. Kroesin mukaan verkkovierailumaksut ovat turha jäänne valtioiden rajoista, joiden pitäisi olla jo hävinnyt sisämarkkinoiden myötä.
Kroes laskee, että roaming-maksut muodostavat vain suhteellisen pienen osan operaattoreiden liikevaihdosta, mutta silti ne ovat matkailijan kannalta kohtuuttoman vaivalloisia. Kroes ei myöskään hyväksy operaattoreiden väitteitä, joiden mukaan roaming-maksujen poiston aiheuttama lovi kassassa vähentäisi EU:n haluamia investointeja. "Investointeja ei ole tehty edes silloin kun operaattorit laskuttivat asiakkailtaan kohtuuttomia verkkovierailumaksuja", Kroes lataa. Edes ennustukset kotimaanhintojen noususta eivät ole toteutuneet sen jälkeen, kun EU asetti hintakattoja verkkovierailumaksuille.
Kroesin mukaan EU:n suunnitelmat ovat kokonaisuutena hyväksi operaattoreille, joille todelliset EU:n laajuiset sisämarkkinat toisivat paljon uusia mahdollisuuksia. Myös operaattorit itse tietävät sen, Kroes uskoo. "Verkkovierailumaksuihin takertuminen on kuin nenän leikkaaminen pois pelkästään naaman kiusaamiseksi", Kroes vertaa.

Lue myös nämä
Tägit
EU Neelie Kroes verkkovierailumaksut
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.