Tekijänoikeusaloitteella huima loppukiri - allekirjoitusaikaa huomiseen saakka

Teemu Laitila
22. heinäkuuta, 2013 10:58

Kansalaisaloite tekijänoikeuslain järkeistämiseksi on kerännyt viimeisen parin viikon aikana lähes 17 000 nimeä, kun aloitteen puolesta on kampanjoitu niin sosiaalisessa mediassa kuin yleisötapahtumissakin.
Kirjoitushetkellä aloitteella on runsaat 47 000 allekirjoitusta eli eduskunnan käsittelyyn vaadittavasta 50 000 nimestä puuttuu enää vajaat 3000 kappaletta. Aloitteen voi allekirjoittaa oikeusministeriön nettipalvelussa vielä huomiseen puoleen yöhön saakka, mutta allekirjoitettuja paperilomakkeita otetaan vastaan pidempään, kunhan ne on päivätty 23.7.2013 tai sitä aiemmin.
Aloite on saanut taakseen myös nimekkäitä tukijoita, kun muun muassa Rovion markkinointipäällikkö Peter Vesterbacka twiittasi yli 15 000 seuraajalleen kehotuksen allekirjoittaa aloite. Muita tukijoita ovat muun muassa Sibelius-Akatemian professori ja säveltäjä Atso Almila ja räppäri Paleface, joka esiintyi kampanjan tukitilaisuudessa. Myös joukko suomalaisia nykytaiteilijoita on ilmaissut tukensa kampanjalle näyttelyn muodossa. Politiikan saralla aloitettava kannattavat kaikkien isojen puolueiden nuorisjojärjestöt.
Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloitteen merkittävin tavoite on muuttaa pienimuotoinen nettilataaminen rangaistavaksi tekijänoikeusrikkomuksena, kun nykyisin kyseessä on tekijänoikeusrikos. Muutos rinnastaisi pienimuotoisen piratismin rangaistusasteikolla näpistykseen eikä esimerkiksi pahoinpitelyyn ja kuolemantuottamukseen. Lisäksi mukana on paljon muita pieniä korjauksia. Koko aloitteen tekstin voi lukea Kansalaisaloite.fi-palvelussa.
Vaikka ei olisikaan täysin samaa mieltä aloitteen kaikista kohdista, mutta haluaa saada tekijänoikeusasiat eduskunnan pohdittavaksi, niin aloite kannattaa allekirjoittaa. Allekirjoituksen voi antaa oikeusministeriön ylläpitämässä Kansalaisaloite.fi-palvelussa (tunnistautuminen pankkitunnuksilla) tai paperilomakkeella esimerkiksi monissa kirjastoissa.
Alla oleva kuvaaja esittää allekirjoitusten määrän ajan suhteen viimeisen kuuden kuukauden ajalta.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi tekijänoikeus Järkeä tekijänoikeuslakiin
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.