HS: Taiteilijat eivät rinnastaisi piratismia pahoinpitelyyn

Teemu Laitila
18. heinäkuuta, 2013 17:23

Suomalaistaiteilijat tempaisevat Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitteen puolesta tänään avautuvalla näyttelyllä, uutisoi Helsingin Sanomat.
Näyttelyn nimi on sopivasti "Tekijän oikeudella" ja sen teoksissa kuvataan erilaisia rikoksia, joista maksimirangaistus on sama kuin tekijänoikeusrikoksestakin eli enintään kaksi vuotta vankeutta. Listalle päätyvät esimerkiksi lapsikaappaus, kuolemantuottamus kuin pahoinpitelykin.
Näyttelyä ovat olleet järjestämässä lakialoitteen taustalla häärivät Electronic Frontier Finland ja Avoin ministeriö. Taiteen esittelyn lisäksi näyttelyllä halutaan herättää keskustelua lainsäädännöstä ja kerätä Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloitteelle puuttuvat kannattajat ennen ensi viikon maanantaina umpeutuvaa määräaikaa. Näyttelyyn töitä ovat tehneet eturivin suomalaiset nykytaiteen tekijät kuten Jani Leinonen, Katja Tukiainen, Riiko Sakkinen, Tatu Hiltunen, Armas Hursti, Roy Hopiavuori ja katutaiteilia Sampsa.
Lakialoitteen päätarkoituksena on muuttaa esimerkiksi musiikin jakaminen rangaistavaksi tekijänoikeusrikkomuksena, mikä keventäisi rangaistusasteikkoa. Nykyisellään tekijänoikeusrikoksen kahden vuoden maksimituomio mahdollistaa poliisille esimerkiksi kotietsintöjen teon piratismitapausten tutkinnassa. Tarkoituksena ei ole muuttaa nettilataamista lailliseksi.
Näyttely on avoinna Halli 25:ssa Helsingissä (Telakkakatu 6) huomisesta alkaen ensi viikon maanantaihin saakka. Kansalaisaloitteen tekijänoikeuslain järkeistämiseksi voi allekirjoittaa sähköisesti oikeusministeriön ylläpitämässä palvelussa.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi Järkeä tekijänoikeuslakiin
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.