Ruotsissa poliisi on ratsannut fanitekstityksiä jakavan sivuston

Valtteri Ahonen
10. heinäkuuta, 2013 15:26

Falkvinge kirjoittaa ruotsalaisen undertexter.se-sivuston joutuneen poliisin ja tekijänoikeusviranomaisten ratsian kohteeksi.
Kyseessä oleva sivusto jakaa fanien ja harrastelijoiden tekemiä tekstityksiä elokuviin ja televisiosarjoihin, mutta ei jaa itse kuvamateriaalia - pelkkiä tekstitiedostoja. Vastaavia sivustoja on netissä lukemattomia.
Undertexter on ratsian myötä joutunut luovuttamaan viranomaisille tietokoneensa ja palvelimensa, minkä johdosta sivustolle ei tällä hetkellä ole pääsyä. Sivuston ylläpitäjät ovat lausunnossaan tuomineet iskun ja kertoneet pyrkivänsä jatkamaan toimintaa. Myös Ruotsin Piraattipuolue pitää ratsiaa merkkinä siitä, että tekijänoikeuslainsäädäntöä on aika uudistaa.
Ruotsin tekijänoikeusviranomaiset ovat aiemmin kärkkäästi linjanneet, että ohjelmien dialogi kuuluu tekijänoikeuden piiriin, ja näin ollen myös niistä tehdyt tekstitykset loukkaavat tekijänoikeuksia, vaikka tekstit olisivat jaossa ilmaiseksi.
Netin harrastelijatekstityssivustot tuottavat usein tekstityksiä hyvin nopeasti ja käännökset ovat monesti hyvinkin laadukkaita. Esimerkiksi Netflix jäi kiinni DivX Finlandin tekstitysten käyttämisestä palvelussaan palvelun Suomen startin aikaan.

Lue myös nämä
Tägit
tekstitykset poliisi Ruotsi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.