EU kiristää nettirikosten rangaistuksia

Teemu Laitila
5. heinäkuuta, 2013 12:51

Euroopan parlamentti on hyväksynyt uuden direktiivin, jonka myötä kyberrikollisille voidaan tulevaisuudessa langettaa aiempaa kovempia rangaistuksia. Direktiivi myös yhtenäistää jäsenmaiden rangaistuskäytännöt.
Direktiivi määrittää uudet enimmäisrangaistukset tietoverkkorikollisuudelle. Esimerkiksi tietojärjestelmään murtautumisesta voidaan langettaa enintään kahden vuoden vankeusrangaistus. Jos murron kohteena on kriittinen infrastruktuuri kuten voimalaitokset, liikenne tai valtion tietoverkko, enimmäisrangaistus on tulevaisuudessa viisi vuotta vankeutta.
Lisäksi rangaistukset koventuvat luvattoman nettiliikenteen urkinnassa ja liikenteen häirinnässä. Myös työkalujen valmistus näihin tarkoituksiin tulee rangaistavaksi. Bottiverkkojen käytöstä voidaan tulevaisuudessa rangaista enintään kolmen vuoden vankeudella.
Direktiivi laajentaa tietomurron vastuun koskemaan myös yrityksiä, jos voidaan todeta yrityksen palkanneen hakkerin murtautumaan esimerkiksi kilpailijan tietojärjestelmään.
Direktiivi on tarkoitus vahvistaa pikaisella aikataululla, jonka jälkeen jäsenmailla on kaksi vuotta aikaa sisällyttää se omaan lainsäädäntöönsä.

Lue myös nämä
Tägit
EU EU-parlamentti lainsäädäntö
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.