Visa ja Mastercard estivät maksut anonyymeille VPN-palveluille

Teemu Laitila
4. heinäkuuta, 2013 10:40

Luottokorttiyhtiöt Visa ja Mastercard eivät enää käsittele anonyymipalveluille kuten VPN-palveluille suunnattuja maksuja. Ruotsalainen Payson ilmoitti asiakkailleen äskettäin, että luottokorttimaksut eivät enää ole käypä vaihtoehto VPN-palvelusta maksettaessa.
Paysonilta kerrottiin TorrentFreakille, että yhtiö joutuu lopettamaan luottokorttimaksujen välittämisen nimenomaan Visan ja Mastercardin vaatimuksesta. VPN-palveluista voi kuitenkin yhtiön mukaan maksaa edelleen pankkisiirtojen avulla.
Uusi sääntö vaikeuttaa esimerkiksi Pirate Bay -taustaisen iPredator-palvelun toimintaa. Peter Sunde, joka on yksi palvelun perustajista, pitää luottokorttiyhtiöiden puuttumista yksityisyydensuojaan käsittämättömänä. TorrentFreakille puhunut Sunde hämmästelee tilannetta, jossa amerikkalaiset yritykset pakottavat muun maalaiset yhteistyökumppaninsa estämään asiakkailtaan oikeuden yksityisyyteen. Sunde liittää tapauksen viime aikaiseen kohuun Yhdysvaltojen sisäisen turvallisuuden viraston NSA:n nettivakoilusta.
Vaikka iPredator tarjoaa asiakkailleen myös monia muita maksutapoja, Sunden mukaan yhtiö ei aio alistua luottokorttiyhtiöiden määräiltäväksi. Ipredator harkitseekin parhaillaan oikeudellisia toimia Visaa ja Mastercardia vastaan.
Jo aiemmin luottokorttiyhtiöt sekä muut maksuja välittävät yhtiöt kuten PayPal ovat kiristäneet säännöksiään tekijänoikeusloukkausepäilyihin liittyen. Yhtiöt eivät esimerkiksi välitä maksuja tiedostonjakosivustoille, joilla on käytössä niin sanottu affiliate-ohjelma, jossa suosittujen tiedostojen jakamisesta palkitaan rahallisesti.

Lue myös nämä
Tägit
VPN piratismi MasterCard Visa
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.