Teemu Laitila
8. kesäkuuta, 2013 14:39
Tämäkin teksti todennäköisesti sujahtaa jossain vaiheessa Yhdysvaltain sisäistä turvallisuutta valvovan NSA:n skannerin läpi, ainakin jos joku päättää jakaa linkin Facebookissa.
Eilen paljastui, että NSA skannaa käytännössä kaiken isojen Yhdysvalloissa sijaitsevien nettipalveluiden läpi menevän liikenteen, ainakin jos on pienikin syy epäillä sitä ulkomaalaisten käymäksi.
Washington Postin ja Guardianin skuupit ovat merkittäviä siksi, että ne vahvistavat valvonnan olemassaolon ja sen laajuuden, eivät niinkään siksi, että ne paljastivat valvonnan. Yhdysvaltain viranomaisten kattavasta vakoilujärjestelmästä on huhuttu jo pitkään ja loogisesti ajateltuna jonkinlaisen seurantajärjestelmän olemassaolon ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä.
Käytännössä siis mikään Gmailin, Hotmailin, Facebookin, Skypen, iMessagen tai monen muun palvelun kautta lähetetty yksityisviesti ei ole yksityinen, vaan se kulkee avainsanoja tai muita merkkejä ja yhteyksiä etsivän järjestelmän läpi. Sama pätee tiedostoja tallentaviin pilvipalveluihin. Älä tallenna pilveen mitään, mitä et missään tapauksessa haluaisi päästää julkiseen levitykseen. Tilanne ei ole miellyttävä ja massiivinen sekä kaiken kattava tiedonkeruu voi olla yksilön kannalta ongelma tulevaisuudessa. Jos haluaa löytää asiasta jotain positiivista, niin julkisuudessa käyty keskustelu on ainakin omiaan herättämään ihmiset ajattelemaan yksityisyyttään.
Jos aiemmin ei ole vielä sitä tehnyt, nyt viimeistään nettiliikenteeseen kannattaa suhtautua kuin postikortin lähettämiseen. Avoimeen korttiin kukaan tuskin kirjoittaa suurimpia salaisuuksiaan, vaan lomalta kerrotaan, että aurinko paistaa ja nyt ollaan sisätiloissa, kun naama paloi jo ensimmäisenä päivänä. Kortteja voidaan silti lähetellä, koska ei haittaa, vaikka utelias posteljooni kurkkaakin lomakuulumiset kortin takaa.
Samaa käytäntöä kannattaa soveltaa Facebookissa ja missä tahansa viestintävälineessä, jossa perusolettamus on, että halutessaan joku kykenee lukemaan viestisi. Netin käyttäjien kannalta on kuitenkin hyvä asia, että jos haluaa käydä oikeasti yksityistä viestien vaihtoa, se ei ole erityisen vaikeaa. Sähköpostin salaaminen on nykypäivänä vaivatonta ja jos haluaa pitää surffailunsa salassa, Tor-verkko tarjoaa kohtuullisen vahvan suojauksen ja helpoiten seurattavat jäljet eli evästeet saa piiloon jo selaimen porn mode -tilaa käyttämällä (eri selaimissa Incognito, Private Browsing tai InPrivate). Kätevistä pilvipalveluistakaan ei tarvitse kokonaan luopua, kunhan salaa yksityiset tiedostonsa ennen niiden lataamista nettiin.
Yksityisyytensä suojaamisessa pääsee hyvin alkuun esimerkiksi tutustumalla PGP-järjestelmään, joka on suosittu keino sähköpostin salaamiseen.