Googlen ilo ennenaikainen, Nokialla patentteja VP8-koodekkiin

Teemu Laitila
23. maaliskuuta, 2013 15:41

Videopatenttien hallintaan erikoistunut MPEG LA näytti alkukuusta vihreää valoa Googlen VP8-koodekille, kun konsortion jäsenet luopuivat vaateistaan VP8:n sisältämien tekniikoiden suhteen. Ongelmat eivät kuitenkaan ole vielä ohi, sillä Nokia on ilmoittanut omistavansa VP8:n tekniikoihin liittyviä patentteja.
Googlen mukaan VP8 on rojaltivapaa tekniikka, mutta sen käyttämiin tekniikoihin liittyneet mahdolliset lisensointiepäselvyydet ovat estäneet sitä yleistymästä Googlen toivomalla tavalla. MPEG LA:n ilmoituksen jälkeen koodekin uskottiin viimein vapautuvan lisenssivaatimuksista, mikä olisi edellytyksenä sen käyttöön esimerkiksi avoimen lähdekoodin projekteissa.
FOSS Patents -blogi paljastaa, että Nokia, joka ei ole MPEG LA:n jäsen, on kuitenkin tehnyt netin perustekniikoita dokumentoivalle IETF:lle virallisen ilmoituksen kohdista, joilta osin VP8 perustuu Nokian omistamiin patentteihin. Ilmoituksen mukaan Nokia omistaa tai se on hakenut yhteensä 86 patenttia eri maissa (eri maissa myönnetyt patentit liittyvät samoihin tekniikoihin), joiden kuvailemia tekniikoita VP8 hyödyntää.
Nokian ilmoituksen mukaan se ei ole valmis lisensoimaan omistamiaan tekniikoita muutoin kuin normaaleiden käytäntöjen kautta, eli yhtiön vapaasti määrittelemää korvausta vastaan. FOSS Patents huomauttaa, että yhtiön kanta on täysin normaalia liiketoimintaa, eikä sillä ole erityisiä intressejä tukea käytännössä Googlen hallinnoiman videostandardin kehitystä ilman normaaleja lisenssikorvauksia tai rojaltimaksuja.
FOSS Patentsin mukaan Nokia on ilmoituksensa kanssa tosissaan, sillä yhtiö on jo haastanut HTC:n oikeuteen kahden eri VP8/WebM-tekniikkaan liittyvän patenttiloukkauksen perusteella. Jos tapaus päätetään Nokian hyväksi, vuorossa saattavat olla seuraavana muut Android-valmistajat, sillä VP8-video on integroitu suoraan Googlen kehittämään käyttöjärjestelmään.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Android Google VP8
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.