Mozilla laittoi 64-bittisen Firefoxin kehityksen jäihin

Teemu Laitila
23. marraskuuta, 2012 16:01

Mozilla on lopettanut varhaisessa kehitysvaiheessa olleen 64-bittisen Firefox-selaimen kehittämisen ainakin toistaiseksi. Päätöksestä kertoi Mozillan Engineering Manager Benjamin Smedberg kehittäjien sähköpostilistalla.
Asiasta uutisoivan The Next Web -sivuston mukaan päätös on odotetusti saanut aikaan vastustusta, vaikka 64-bittinen selain oli vasta erittäin varhaisessa vaiheessa eikä siitä ole julkaistu yhtään virallista versiota. Smedberg listasi päätökselle useita syitä, joista kaikki sähköpostilistan keskusteluun osallistuneet eivät kuitenkaan olleet samaa mieltä.
Syitä olivat muun muassa huono pluginien valikoima (32-bittiset liitännäiset eivät toimi 64-bittisessä versiossa) ja vähätkin tarjolla olevat liitännäiset toimivat huonosti ja ovat epävakaita. Lisäksi 64-bittisen version käyttäjien bugiraportit ovat tällä hetkellä matalan prioriteetin asioita, mikä puolestaan johtaa siihen, että käyttäjille ja testaajille tulee (oikeutetusti) hyljeksitty ja turhautunut olo. Myös kehittäjien resurssit ovat rajalliset ja pelkästään 64-bittistä versiosta koskevat ongelmat käyttäjäpalautteessa tekevät korjausresurssien kohdistamisen suunnittelusta hankalaa.
Tähän mennessä 64-bittinen Firefox on kuitenkin ollut suosittu ainakin testaajien keskuudessa, sillä puolet nightly-kanavan käyttäjistä käyttää nimenomaan 64-bittistä selainversiota.
Jos selaimensa haluaa nimenomaan 64-bittisenä, Windows-käyttäjien ainoaksi vaihtoehdoksi jää Internet Explorer tai Opera. Mozillan mukaan 64-bittisen Firefoxin kehitystä ei tulla jatkamaan, ellei päätöksen perumiseksi esitetä erityisen painavia perusteluita. Linuxille ja OS X:lle on kuitenkin tarjolla kunnolliset 64-bittiset selainversiot. Käytännön tasolla 64-bittisen selaimen merkittävin etu on sen kyky hyödyntää enemmän muistia kuin mihin 32-bittinen versio taipuu.
Edit 24.11.2012: Tarkennettu tekstiä ja muutettu laajennus -> liitännäinen, kiitos tarkkasilmäiselle kommentoijalle!

Lue myös nämä
Tägit
Firefox 64-bittinen Mozilla
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.